Wateringse asbestbrand kost gemeente Westland ruim 3 miljoen

© Omroep West
WATERINGEN - De gemeente Westland is ruim 3 miljoen euro kwijt voor het opruimen van de resten van de Wateringse asbestbrand in 2015. Die kosten wilde de gemeente verhalen op de eigenaren van het afgebrande gebouw, maar die blijken geen geld te hebben. De gemeente moet het bedrag nu zelf betalen.
Bij de grote brand op 13 januari 2015 aan de Ambachtsweg in Wateringen kwam asbest vrij. Een een deel daarvan daalde neer in een woonwijk. Het opruimen daarvan kostte uiteindelijk 3,1 miljoen euro. In 2018 maakte toenmalig interim-burgemeester Agnes van Ardenne (CDA) bekend dat die kosten op de eigenaren zouden worden verhaald. Maar dat bleek in de praktijk lastig. Ze hebben geen geld en het gebouw was niet verzekerd, meldt mediapartner WOS.
Daarop werd geprobeerd om de tussenpersoon van de verzekering verantwoordelijk te stellen, maar ook dat is volgens het Westlandse college op niks uitgelopen: 'Het voortzetten van de vordering op de verzekeringstussenpersoon zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet leiden tot voldoening van het nog openstaande bedrag', schrijft het.

Kritiek op gemeente

De gang van zaken rond de brand leidde destijds ook tot kritiek op de gemeente. In een uitgelekt rapport van de provincie stond dat de gemeente zich meer zou bekommeren om de kosten dan om de 'potentieel dodelijke gezondheidsrisico's' waaraan de bewoners waren blootgesteld. Ook zou er bijna een jaar na de brand nog altijd asbest in de wijk hebben gelegen.