Brownies en Downies Noordwijkerhout dolblij met eerste prijs: 'Niet zomaar een beker die je wint'

Jolanda Volkerijk (rechts) en haar medewerkers zijn trots op de eerste prijs
Jolanda Volkerijk (rechts) en haar medewerkers zijn trots op de eerste prijs © Omroep West
NOORDWIJKERHOUT - Het is vrijdag een drukke bedoening in de Brownies en Downies in Noordwijkerhout. Medewerkers lopen lachend op en neer met dienbladen vol koffie, taartjes en broodjes. De glimlach op hun gezicht is misschien nog wel iets groter dan op andere dagen, want de keten heeft voor de derde keer op rij de eerste prijs bij de Foodservice Awards in de wacht gesleept. 'Er heerst een enorm gevoel van trots binnen ons team.'
De vestiging van Brownies en Downies in Noordwijkerhout kreeg vorige week voor de derde keer te horen dat ze de eerste prijs hadden gewonnen. 'Wij hebben de Foodservice Award gewonnen in de categorie 'Klassieke Horeca'. En dat is al voor de derde keer op rij', zegt Jolanda Volkerijk, eigenaresse van Brownies en Downies in Noordwijkerhout. 'Dat doet ons natuurlijk enorm veel. Er heerst een enorm gevoel van trots binnen ons team. We werken iedere dag keihard. Dus als je deze waardering daarvoor krijgt, is dat enorm fijn!', zegt Jolanda blij.
Brownies en Downies Noordwijkerhout dolblij met eerste prijs: 'Niet zomaar een beker die je wint'
En die blijheid heerst niet alleen bij de eigenaresse van de zaak, ook de werknemers zijn meer dan trots op hun eerste prijs. 'Ik vind het echt heel leuk dat wij de prijs hebben gekregen', zegt Laura. 'Het is heel bijzonder dat Brownies en Downies heeft gewonnen. Dit is namelijk niet alleen een beker die je wint, maar het is echt een prijs vanuit het hart van onze gasten', voegt Kim toe.

Geen 'gewone' horecazaak

Dat Brownies and Downies deze prijs voor de derde keer heeft gewonnen, is misschien wel nog meer bijzonder, omdat het geen 'gewone' horecazaak is. 'Wij zijn een lunchroom met een bijzonder concept. In onze lunchroom geven wij jongeren met een arbeidsbeperking namelijk de gelegenheid om toch te werken en te leren. Dus wij zijn iets meer dan alleen een horecagelegenheid', legt Jolanda uit.
'Er werken hier mensen met zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen. Zij kunnen niet in 'de gewone wereld' meedraaien, maar hebben wat extra begeleiding en hulp nodig', voegt de eigenaresse toe. 'En om daaraan mee te mogen werken is geweldig, echt een droombaan. Ondanks dat het af en toe een zware baan is, want ik leidt een lunchroom én ik begeleidt mensen met een arbeidsbeperking, is het wel de allerleukste baan!'

'Je wordt echt gezien als klant'

Maar wat maakt Brownies en Downies dan precies zo bijzonder waardoor het weer een gouden plak in de wacht heeft gesleept? 'Onze slogan is ''Puur is perfect''. En dat merk je eigenlijk direct als je binnenkomt. Je wordt meteen warm ontvangen en het gesprek begint direct als gasten de zaak binnenkomen. Dus als je een ander accent hebt, dan zullen mijn medewerkers snel vragen waar je vandaan komt en waar die plek precies ligt', legt Jolanda uit.
'Je wordt echt gezien als klant', voegt de eigenaresse toe. Ook klanten op het terras beamen dat. 'De beleving is gewoon geweldig. Het is gewoon een heel lieve tent en dat straalt er aan alle kanten van af. Ik kom hier dan ook heel graag', vertelt een vrouw die op het terras geniet van een kop thee.

'Het is altijd gezellig'

En niet alleen klanten genieten van Brownies en Downies, ook de medewerkers zelf. 'De gasten zijn altijd heel lief en dat maakt mij blij. Vooral het opnemen van een bestelling en het serveren van eten is heel leuk om te doen', vertelt Laura. 'Het is altijd gezellig, je kan gasten helpen en je mag altijd vrolijk zijn. Ik ben soms alleen wel bang dat ik iets laat vallen, maar dat mag gelukkig hier', voegt Kim lachend toe.