15.000 extra opvangplekken voor vluchtelingen in overheidsgebouwen

Oekraïense vluchtelingen komen aan in Nederland
Oekraïense vluchtelingen komen aan in Nederland © ANP
DEN HAAG - Het kabinet gaat panden van het Rijksvastgoedbedrijf beschikbaar stellen voor de opvang van vluchtelingen. Daarmee kunnen 15.000 plekken worden gecreëerd, zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vrijdag. De plekken zijn niet alleen bedoeld voor Oekraïners, die in principe geen asiel hoeven aan te vragen, maar ook voor mensen uit andere landen die hier asiel hebben aangevraagd.
Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit om de panden geschikt te maken voor de opvang. In Den Haag staan veel gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf, onder meer een aantal voormalige ministeries en kantoorpanden. Of, hoeveel én in welke gebouwen de vluchtelingen in Den Haag worden opgevangen, is nog niet bekend. 'We gaan eerst met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centraal Orgaan (COA) opvang asielzoekers in gesprek om te kijken welke panden zij geschikt achten', aldus een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf.
Volgens De Jonge moet er worden gedacht aan 'kantoorgebouwen en een enkele gevangenis'. De komende weken moeten de panden worden klaargemaakt om mensen op te kunnen vangen.

'Mensen blijven komen'

De 15.000 plekken worden beschikbaar gesteld aan gemeenten - die de opvang van Oekraïners regelen - en aan het COA, dat is belast met het opvangen van mensen die asiel aanvragen. Er is al langere tijd een tekort aan plekken voor asielzoekers, omdat mensen met een verblijfsstatus niet door kunnen stromen naar een gewone woning en daarom te lang in asielcentra blijven.
Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hebben gemeenten tot dusver zo'n 27.000 plekken voor Oekraïners geregeld, daarvan zijn er 17.000 bezet. Maar het aantal mensen dat naar Nederland komt loopt 'gestaag' op, aldus de bewindsman. 'We krijgen bovendien signalen uit andere landen, bijvoorbeeld Duitsland en de grenslanden, dat mensen uit Oekraïne blijven komen.'