Pleidooi voor imam-opleiding in Nederland: 'Lost het imam-tekort op'

Bidden in een moskee | Foto ter illustratie: ANP
Bidden in een moskee | Foto ter illustratie: ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De islamitische gemeenschap in Nederland maakt zich zorgen om het groeiend aantal imams dat geen goed Nederlands spreekt. Jongeren die de Arabische taal minder machtig zijn, gaan daarom online zoeken naar antwoorden en dat kan extreem gedachtegoed in de hand werken. Ook in Leidschendam hebben ze moeite om een geschikte imam te vinden. 'De imam is ook een vertrouwenspersoon', legt Mohamed Ahouch het belang uit. 'Een tolk belemmert dan de relatie.'
De voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, Muhsin Köktas laat weten dat van de ruim 500 moskeeën in Nederland, er ruim 100 zijn zonder een geschikte imam. Ook Mohamed Ahouch van de El-Tawheed moskee in Leidschendam heeft te kampen met een tekort aan imams. Inmiddels hebben ze een vaste imam, maar hij spreekt de Nederlandse taal niet tot nauwelijks.
De rol van de imam moet volgens Ahouch niet worden onderschat. 'De imam is een docent, een vertrouwenspersoon en we zien dat jongeren steeds minder de Arabische taal spreken. We moeten steeds een tolk erbij huren om de gesprekken te vertolken.' Dit belemmert volgens Ahouch de relatie tussen de jeugd en de imam.

Taalbarrière

Köktas legt uit dat veel jongeren inmiddels derde- en vierde generatie moslims zijn met Nederlands als moedertaal. Ook thuis wordt er meer Nederlands gesproken dan Arabisch. Door deze taalbarrière zijn jongeren minder snel geneigd om op hun imam af te stappen en dat baart Köktas zorgen.
Dit heeft tot gevolg dat in toenemende mate jongeren met problemen online zoeken naar een uitlaatklep en antwoorden. 'Als jongeren ergens mee zitten, moeten ze dat bij de imam kunnen benoemen', vindt de voorzitter van de El-Tawheed moskee. Daarnaast kunnen jongeren volgens Ahouch online ook worden blootgesteld aan extremistisch gedachtegoed, waar zij zelf niet achterstaan. Köktas ziet dat een Nederlands sprekende imam een belangrijke rol heeft in het voorkomen van radicaliseren. Zo kan hij jongeren meer bereiken.

Imam-opleiding

Het tekort aan imams valt volgens Ahouch te verklaren door een gebrek aan goede opleidingen. Daarvoor moeten imams vaak eerst naar het buitenland toe. Hij pleit daarom voor een opleiding in Nederland waar jongeren zich kunnen aanmelden. Volgens hem kan dit het probleem van het imam-tekort oplossen.