Jaar na eerste productie is likeur uit Zoetermeer al in de prijzen gevallen

Suzanne Flaton (links) met haar mede-eigenaren tijdens de inschrijving bij de KVK
Suzanne Flaton (links) met haar mede-eigenaren tijdens de inschrijving bij de KVK © Meleo Spirits
ZOETERMEER - In maart vorig jaar maakten ze hun eerste mandarijnenlikeur en nu al is het drankje in de prijzen gevallen. Vier vrienden uit Den Haag en Zoetermeer zijn er maar wat trots op. Het bedrijf Meleo Spirits kreeg van de internationale vakjury een zilveren prijs als het gaat om de beste likeur ter wereld.
'Een uit de hand gelopen hobby', zo omschrijft Suzanne Flaton, een van de vier eigenaren, het bedrijf. Jarenlang maken de vrienden Mandarinello voor partijen bij familie en vrienden. Met veel succes. In oktober 2020 besluiten ze meer met de likeur te willen doen. Ze richten hun eigen bedrijf Meleo Spirits op.
Mede door alle coronamaatregelen verloopt de opstartfase niet altijd even gemakkelijk. 'We begonnen met honderden kilo's mandarijnen zelf schillen, alcohol maken, bottelen, designen, terwijl we helemaal geen kennis hadden', blikt Flaton terug op het afgelopen jaar. De mandarijnen die het bedrijf gebruikt komen uit de regio van Valencia in Spanje en krijgen volgens de eigenaar extra tijd om te rijpen.

Limoncello en Fresanello

In maart 2021 is de eerste productie een feit en vol trots wordt de Mandarinello opgestuurd naar de International Wine & Spirit Competition (IWSC) in Londen. Hierbij valt het jonge bedrijf direct in de prijzen, want het wint de zilveren medaille. 'We zijn extra trots omdat we nog zo kort op de markt zijn en toch al zo'n grootse titel hebben behaald', vertelt Flaton.
De Zoetermeerse likeur is onderscheiden met een zilveren medaille
De Zoetermeerse likeur is onderscheiden met een zilveren medaille © Meleo Spirits
De vier vrienden hopen volgend jaar opnieuw in de prijzen te vallen. Want de mandarijnenlikeur is niet de enige smaak die het exclusieve drankenmerk produceert. Er zijn ook nog de Limoncello Exclusivo (op basis van citroen) en de Fresanello (op basis van aardbeien). Deze likeuren hebben dit jaar niet meegedaan aan de wedstrijd. 'Al geeft deze titel, die zo snel behaald is, wel zelfvertrouwen om volgend jaar ook de twee andere smaken in te sturen', besluit Flaton.