'Krottenkoning' laat ook in België panden verpauperen: 'Wat bezielt hem?'

Het inmiddels gesloopte 'hotel' in Spa | Bron: Google Streetview 2021
Het inmiddels gesloopte 'hotel' in Spa | Bron: Google Streetview 2021
REGIO - Een extreem verloederd monumentaal hotel dat wordt gesloopt door de gemeente, panden die al jaren staan te verkrotten en waar nu dwangsommen op rusten en veel kopzorgen voor gemeenten. Niet alleen in Noordwijk en Wassenaar zitten ze met 'krottenkoning' Ronnie van de Putte in hun maag. In België proberen diverse gemeenten op dezelfde manier korte metten te maken met de omstreden vastgoedondernemer.
De gemeente Spa in de Belgische Ardennen sloopte afgelopen december de restanten van een ooit monumentaal hotel aan de Rue Balmoral. Het pand stond sinds de aankoop door Van de Putte jaren leeg en in 2017 woedde er brand. Sindsdien was het een bouwval. Dit tot groot ongenoegen van andere hotels in de buurt.
Urban Explorers van DCMentary keken in 2018 rond bij de resten van het hotel in Spa.
Het gemeentebestuur van Spa vond de situatie erg gevaarlijk en drong herhaaldelijk aan op het opknappen van het pand en op maatregelen om instorting te voorkomen. Dat deed Van de Putte niet. Vorig jaar was de situatie zo verslechterd dat het gemeentebestuur besloot het voormalige hotel te slopen. Toen bewoog de 'krottenkoning' wel. Hij gaf aan dit zelf te willen gaan doen. Maar ook dat gebeurde vervolgens niet. Afgelopen december hanteerde de gemeente de slopershamer maar zelf, ondanks protesten van monumentenverenigingen.

Rekening naar Van de Putte

Het pand werd gesloopt en de rekening van 160.000 euro is doorgestuurd naar Van de Putte. De gemeente Spa heeft inmiddels aangekondigd dat als hij niet betaalt, de grond wordt verkocht zodat de kosten van de sloop voor de gemeenten gedekt zijn. Ook kan Van de Putte een nieuw plan indienen, maar dan zal de gemeente daar wel strenge voorwaarden aan stellen, stelt een journalist van de franstalige omroep RTBF.
Dit scenario lijkt op wat de gemeente Wassenaar al jarenlang probeert te voorkomen: een monument dat zo vervalt dat het gesloopt moet worden. Wassenaar knapte Huize Ivicke langs de N44 op om dit te voorkomen. De rekening daarvan, ruim 1 miljoen euro, ligt op het bureau van Van de Putte. In Zeeland had de vastgoedmagnaat ooit een voormalig klooster in bezit. Hier ging het wel mis: net als in Spa was dit pand niet meer te redden en werd het gesloopt.
Het voormalig klooster in Zeeland was niet meer te redden
Het voormalig klooster in Zeeland was niet meer te redden © Omroep Zeeland

Lijst gaat door

Volgens de website van N.V. Bever Holding, het bedrijf van Van de Putte, zijn er in België dertien projecten. Opvallend veel projecten liggen aan de kust in Knokke-Heist en in De Haan. Maar ook verspreid over het land liggen er nog een paar. De lijst op de website is overigens niet actueel. Zo werd een leegstaand hotel in Knokke recentelijk verkocht voor zo'n 7 miljoen euro. Een monumentale boerderij in diezelfde gemeente bestaat niet meer, die is gesloopt, blijkt uit stukken van de Erfgoedvereniging Vlaanderen. De status van het project is onduidelijk.
Bouwput in Blankenberge | Bron: Google Streetview
Bouwput in Blankenberge | Bron: Google Streetview
In kustplaats Blankenberge kocht Van de Putte jaren geleden een groot pand vlakbij het strand. Dat werd gesloopt omdat hij er een prachtig nieuw pand op wilde zetten. Hiervoor kreeg hij ook een vergunning. Maar sindsdien is het stil en ligt er een stuk braakliggend terrein pal aan de kust. De gemeente laat weten niets te kunnen doen om de ondernemer te verplichten iets te bouwen. Wel valt er ieder jaar een stevige belastingaanslag op de deurmat omdat hij niets met de grond doet.

Monumentaal kasteel in Grobbendonk

In de gemeente Grobbendonk kennen ze Ronnie van de Putte ook. Daar kocht hij namelijk in 1995 een monumentaal pand: Kasteel Goorhof. In 1999 brak daar op verschillende plekken brand uit en werd een deel verwoest. Van de Putte deed er niets mee. Jaren later, in 2016, brak er wederom brand uit. Tegenwoordig is het kasteel, dat werd gebouwd tussen 1872 en 1876, gereduceerd tot kale gevels zonder dak en zonder plafonds.
» Nog meer over dit onderwerp lees je in het dossier 'Krottenkoning" Ronnie van de Putte
Eerder zei het gemeentebestuur daarover dat het erg moeilijk was in contact te komen met Van de Putte, en dus om hem te bewegen iets met het pand te doen. De verantwoordelijk wethouder keek toen aan tegen een plek waar illegale feesten werden gehouden, junks naartoe trokken en waar - volgens hem - ook een pornofilm was opgenomen.
Medewerkers van het YouTubekanaal Het Onbekende filmden in 2021 in het kasteel.

Dwangsommen en belastingaanslagen

En dan is er nog de gemeente De Haan. Daar heeft Van de Putte drie panden en een stuk bouwgrond in bezit. Al jaren wil hij een hoekhuis slopen en er een grote villa neerzetten. Maar ook dit pand staat leeg en vervalt. 'Met de stormen van vorige maand dreigde er een schoonsteen af te waaien', zegt burgemeester Wilfried Vandaele. 'Wij hebben toen geëist dat hij die zou weghalen, maar we kregen niet eens antwoord. Toen hebben wij het maar gedaan.' De rekening is doorgestuurd, maar nog niet betaald.

'Wat bezielt zo iemand?'

Burgemeester Vandaele weet ook niet goed wat hij ermee aan moet. 'Wat bezielt zo iemand?', vraag hij zich af. Net als zijn collega in Blankenberge stuurt hij ieder jaar een gepeperde belastingaanslag naar Van de Putte. 'Dat is voor leegstand', verduidelijkt hij. In De Haan loopt de rekening op tot bijna 85.000 euro per jaar.
Leegstaande panden in De Haan
Leegstaande panden in De Haan © Google Streetview
De gemeente heeft nog een onteigeningsprocedure achter de hand, maar de Belgische wet schrijft dan voor dat een gemeente er zelf iets 'voor algemeen nut' mee doet. Dus daar denkt hij nog over na. En ondertussen verloederen de panden verder. 'Mensen vragen mij waarom ik daar als politicus niets tegen kan doen. Nou, ik zit ook in het Vlaamse parlement, en ik kan je zeggen: politici kunnen niets doen tegen dit soort praktijken', verzucht de burgemeester.