Afscheid Haagse raad: deze politici maken plaats voor nieuwe lichting

Joris Wijsmuller (rechtsboven) is een van de raadsleden die afscheid neemt
Joris Wijsmuller (rechtsboven) is een van de raadsleden die afscheid neemt © ANP
DEN HAAG - Het grote afscheid is aangebroken. Dinsdagavond vertrekt meer dan de helft van de Haagse gemeenteraad. Van de 45 raadsleden keren er 23 niet terug. Sommigen verlaten de raad vrijwillig, anderen tegen hun zin omdat hun partij te weinig zetels kreeg of omdat ze niet op een kieslijst terecht zijn gekomen. Wij lichten er een paar opvallende raadsleden die vertrekken uit.
Het raadslid dat de meeste voetstappen op het Haagse stadhuis heeft liggen is zonder twijfel Joris Wijsmuller. Niet minder dan 24 jaar was hij volksvertegenwoordiger voor de lokale linkse Haagse Stadspartij, die ontstaan is in de Haagse kraakscene. Jarenlang voerde Wijsmuller de slogan: 'Sores? Bel Joris', maar nu is het mooi geweest. Joris Wijsmuller doet een stap opzij en wil ruimte geven aan 'nieuw, jong talent'. Dat jonge talent is nog wel zoekende, want de partij verloor zonder Wijsmuller twee weken geleden met de gemeenteraadsverkiezingen twee zetels en houdt er nog maar één over.
Peter Bos, kameraad en partijgenoot van Wijsmuller, komt ook niet terug in de Haagse politieke arena. Oud-kraker Bos roerde zich net als Wijsmuller eind jaren negentig in de discussie rond krakersbolwerk de Blauwe Aanslag en was nauw betrokken bij de oprichting van de Haagse Stadspartij. Lange tijd werkte hij achter de schermen voor zijn partij en in 2014 ging hij de raad in voor de Stadspartij.

Piratenvlag

Peter Bos deed in 2017 verwoede pogingen om de piratenvlag de raadzaal in te krijgen. Den Haag en Scheveningen hebben immers gediend als thuisbasis van piraten, zo stelde hij. Bovendien is de stad volgens hem een 'toevluchtsoord voor vogelvrijen, vrijbuiters en zeeschuimers'. De piratenvlag was een reactie op de wens van Groep de Mos om de Nederlandse vlag op te hangen. Beide vlaggen kwamen de raadzaal niet in, maar Bos nam in de lockdown revanche. Tijdens de online-vergadering vanuit huis hing hij de piratenvlag prominent in beeld.
Peter Bos van de Haagse Stadspartij
Peter Bos van de Haagse Stadspartij © Omroep West
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de afgelopen vier jaar verschillende Haagse politici op de korrel genomen. De oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag/Groep de Mos springen het meest in het oog, maar zij staan niet alleen. Partijgenoot en raadslid Nino Davituliani is ook nog altijd verdachte in het corruptieonderzoek. Zij zou ervan verdacht worden dat ze haar zetel in 2018 'gekocht' heeft. Davituliani ontkent dit en zag daarom geen reden om haar raadzetel op te geven. Maar nu vertrekt zij toch, want ze stond op de kieslijst op plek 12 en dat was een te lage plek om in de raad te komen. Groep de Mos kwam niet verder dan 9 zetels. De Mos en Guernaoui keren wel terug.

Taakstraf

Een ander raadslid dat het aan de stok kreeg met justitie en nu vertrekt is Arnoud van Doorn. Het raadslid van de Partij van de Eenheid (PvdE) werd eind vorig jaar veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor het opruien tot geweld, omdat hij tweets had verstuurd die volgens het CIDI opriepen tot geweld tegen Joden. Een paar jaar eerder, in 2015, werd hij ook al eens veroordeeld. Toen kreeg hij een taakstraf opgelegd van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor onder meer het lekken van geheime stukken, het verkopen van hennep aan minderjarigen en het in bezit hebben van een alarmpistool in huis.
Arnoud van Doorn
Arnoud van Doorn © ANP
De naam van Van Doorn kwam afgelopen raadsperiode ook naar voren rond het dramatische overlijden van PVV-raadslid Willie Dille in de zomer van 2018. Dille plaatste toen op Facebook een video waarin ze zei ontvoerd en verkracht te zijn door een groep moslims. Ze suggereerde dat Van Doorn achter de verkrachting zat. Enkele dagen na publicatie van de video pleegde ze zelfmoord. Van Doorn weersprak de aantijgingen, maar zei later in een interview dat hij niet uitsloot dat de daders het deden om hem een dienst te bewijzen en daarbij zijn naam hebben genoemd. Zijn uitspraken leidden tot enorme ophef.

Korting raadsvergoeding

Vorig jaar maart maakte Van Doorn bekend dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 niet terug zou keren in de gemeenteraad, omdat hij naar Marokko is verhuisd. Sindsdien zijn hij, Liesbeth Hofman, zijn echtgenote en PvdE-fractievertegenwoordiger, en de tweede PvdE-fractievertegenwoordiger Abdoe Khoulani niet meer op het stadhuis gesignaleerd waardoor de Partij van de Eenheid het afgelopen jaar niet vertegenwoordigd was in de gemeenteraad. De laatste raadsvragen van de Partij van de Eenheid dateren van 16 maart 2021. Vanwege de grote afwezigheid van Arnoud van Doorn wordt de politicus gekort op zijn raadsvergoeding. Ook PVV-raadslid Karen Gerbrands is al maanden afwezig en wordt daarom gekort. Ook zij komt niet terug in de nieuwe raad.
De Haagse raad neemt verder afscheid van VVD’er Jan Pronk. Hij leidde de afgelopen tijd het liberale verzet vanuit de VVD-fractie en richtte zijn pijlen op een aantal prestigieuze nieuwbouwplannen van wethouder en VVD-partijgenoot Anne Mulder. Mulder moest de torens op de Bellevue-locatie bij het Centraal Station en die van de woontorens die zijn gepland op de plek van het voormalige ministerie van Sociale Zaken kortwieken, omdat de VVD niet kon leven met de bouwhoogte en het gebrek aan bewonersparticipatie. En o ja, in de aller-aller-allerlaatste vergadering van de oude gemeenteraad zorgde Jan Pronk met een voorstel voor een collegecrisis, die ternauwernood kon worden afgewend. Op de valreep besloot een meerderheid van de raad om een raadsenquête te organiseren over de informatievoorziening rond de bouwplannen in Zuidwest.

Dissident

Maar noem Pronk geen dissident. Tim de Boer van de Haagse Stadspartij dacht afgelopen week dat hij 'VVD-dissident' Jan Pronk had gesnapt tijdens een onderonsje op het terras met Richard de Mos. De Boer vermoedde een toenaderingspoging in de formatie tussen Groep de Mos en de VVD. 'Het waterdragen is begonnen', concludeerde De Boer op twitter. Niets is minder waar, reageerde Pronk. Het was gewoon een gezellig en toevallig samenzijn. 'En nog iets: dissident?' twitterde Pronk. 'Nooit iets gedaan zonder 100 procent steun van mijn fractie. Hoewel ik geen akkoord had op dit biertje van tevoren :) Wel gezond dualisme en onafhankelijke controle van het college. Daardoor vaak prettig met je samengewerkt!'
Het raadslid dat in vier jaar tijd het meest van partij is gewisseld keert ook niet terug. Frans Hoijnck van Papendrecht kwam in 2018 de raad in voor 50PLUS. Toen landelijk partijleider Henk Krol met slaande ruzie vertrok bij 50PLUS nam Hoijnck van Papendrecht zijn zetel mee en sloot zich aan bij de nieuwe partij van Krol, de Partij van de Toekomst. Maar ook daar kreeg Krol ruzie en hij verliet de Partij van de Toekomst weer, waarna Hoijnck besloot verder te gaan als Groep Hoijnck van Papendrecht. Tot het moment dat Richard de Mos hem vroeg om zich bij Groep de Mos aan te sluiten. Dat deed hij, maar een paar weken voor de verkiezingen ging hij weer alleen verder als Groep Hoijnck van Papendrecht. Hij was door De Mos op een onverkiesbare plek gezet en daar was hij 'not amused' over. In totaal is hij dus vijf keer gewisseld.
Frans Hoijnck van Papendrecht, hier tijdens een vergadering die nog niet digitaal was
Frans Hoijnck van Papendrecht, hier tijdens een vergadering die nog niet digitaal was © ANP

Groepsapp

Hoijnck van Papendrecht baarde verder opzien toen hij in een groepsapp van de gemeenteraad PVV-raadslid Sebastian Kruis een 'sneue flikker' noemde. Dat gebeurde toen de griffier vlak voor een raadsvergadering inventariseerde welke politici aanwezig zouden zijn. Hoijnck van Papendrecht meldde daar toen dat een collega zich formeel had afgemeld. Kruis reageerde daarop met: 'Dat lijkt me niet relevant'. Waarop Hoijnck van Papendrecht weer schreef: 'SNEUE FLIKKER'. In het openbare deel van de vergadering, waarin het leek alsof Hoijnck van Papendrecht een glaasje teveel op had, bood hij zijn excuses aan.
Vanaf morgen, woensdag 30 maart, mag een nieuwe lichting raadsleden het de komende vier jaar proberen in Den Haag. Dan wordt de kersverse nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.