Heineken vertrekt uit Rusland; salarissen lokaal personeel voorlopig doorbetaald

Heineken in een supermarkt in Moskou
Heineken in een supermarkt in Moskou © Alexander Sayganov / SOPA Images/Sipa USA
ZOETERWOUDE - Heineken vertrekt volledig uit Rusland, dat laat het bedrijf maandag weten. Het besluit heeft vooral gevolgen voor veel lokaal personeel bij de brouwerijen in Rusland. Volgens Heineken is het onder de huidige omstandigheden niet meer mogelijk om langer op een rendabele manier in dat land actief te blijven.
Eerder kondigde Heineken aan vanwege de Russische inval in Oekraine te stoppen met de productie en verkoop van Heineken-bier in Rusland. De export werd ook gestopt. Maar het bedrijf produceerde ook lokale merken zoals Zhigulevskoe en Oxota. Daarom was het bedrijf gaan nadenken wat het met al zijn Russische activiteiten wilde doen. Die worden nu dus afgestoten. Het stoppen in Rusland kost Heineken naar verwachting 400 miljoen euro.
Het is bedoeling dat er een nieuwe eigenaar voor de Russische onderdelen wordt gevonden. Daarop zal geen winst worden geboekt, zegt Heineken. Het concern zegt verder dat de salarissen van het personeel in ieder geval nog tot eind dit jaar worden uitbetaald. Ook wil Heineken zijn uiterste best doen om te zorgen dat de werkgelegenheid in de toekomst blijft bestaan. Volgens de brouwer is het met 1800 medewerkers de derde brouwer van het land.