Onvrede over leerlingenvervoer: 'Kinderen zitten soms drie uur per dag in de taxi'

Foto ter illustratie | Bron: ANP
Foto ter illustratie | Bron: ANP
REGIO - Het leerlingenvervoer moet beter. Uit een enquête van belangenorganisatie Ouders en Onderwijs blijkt dat kinderen die met een speciale taxi of bus naar school moeten soms wel drie uur per dag onderweg zijn. Voor Brouwer Tours uit Noordwijk reden om helemaal met het leerlingenvervoer te stoppen. 'Ik kan zo geen kwaliteit bieden', legt directeur Joke Brouwer uit.
Het probleem voor het Noordwijkse bedrijf is het bedrag dat gemeenten betalen voor het vervoeren van deze leerlingen. Sinds 2015 zijn zij hier verantwoordelijk voor, maar hebben daar, volgens de belangenvereniging, te weinig geld voor. Brouwer beaamt dat. Voor het geld dat de gemeenten bieden, kan ik geen kwaliteit bieden', aldus algemeen directeur Joke Brouwer. De vervoerder rijdt dan ook geen leerlingen meer. 'Je moet meer leerlingen in een rit stoppen om uit de kosten te komen en dan krijg je dus die lange rijtijden.'
Het probleem is niet nieuw. Een jaar geleden sprak Omroep West al met ouders uit de Bollenstreek die klaagden over het vervoer voor kwetsbare kinderen. 'Mijn zoon werd om half twaalf op school opgehaald en om één uur kreeg ik een belletje van hem dat hij nog onderweg was', vertelt een moeder. Een andere ouder vult aan: 'Mijn zoon is snel wagenziek en als de rit dan langer duurt dan nodig, wordt het wel heel zwaar voor hem'.
Joke Brouwer van Brouwer Tours
Joke Brouwer van Brouwer Tours

Maximale reistijd

Ouders en Onderwijs wil dat er duidelijke richtlijnen komen voor het vervoer van en naar school. Directeur Lobke Vlaming: 'Gemeenten moeten afspraken maken met vervoerders over een maximale reistijd.' De belangenorganisatie vindt drie kwartier de maximale reistijd. Ook wil Vlaming extra geld voor begeleiding in de taxi. 'De chauffeurs moeten op de weg letten en kunnen niet ingrijpen als er wat gebeurt onderweg'.
Niet geheel toevallig komt de belangenorganisatie maandag naar buiten met de uitkomsten van de enquête. Woensdag debatteert de Tweede Kamer namelijk over passend onderwijs. De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) laat in een reactie op haar website weten in gesprek te gaan met de gemeenten en beloven: 'Waar wij kunnen, voeren we verbeteringen door.'