Universiteit Leiden wil naar pand V&D in Den Haag

Impressie van de entree van de Haagse campus dat in het oude V&D-pand moet komen | Bron: Gemeente Den Haag
Impressie van de entree van de Haagse campus dat in het oude V&D-pand moet komen | Bron: Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Universiteit Leiden wil uitbreiden in het voormalige V&D-pand in het centrum van Den Haag. Dat werd tussen 2017 en 2019 gehuurd door Hudsons Bay, maar staat sinds het vertrek van de Canadese keten leeg. De bovenste etages zouden door de universiteit gehuurd worden vanaf 2025. Daarmee wordt de Haagse campus van de universiteit uitgebreid.
De Universiteit Leiden heeft sinds 1998 een Campus Den Haag op meerdere locaties rond Centraal Station. Op deze Haagse campus zijn negentien opleidingen te volgen rondom de thema's vrede, recht en veiligheid. Momenteel zitten daar 7000 studenten en 550 medewerkers. Met de nieuwe locatie aan de Grote Marktstraat kan dit worden uitgebreid naar 9000 studenten en 700 medewerkers, verwacht de gemeente Den Haag.
De gemeente Den Haag is blij met het plan en ondertekende maandag een samenwerkingsovereenkomst met de universiteit. De gemeente heeft eerder al laten weten maximaal tien miljoen euro beschikbaar te stellen voor een uitbreiding van de Haagse campus. Dat geld zou hier te pas komen, omdat het pand geschikt gemaakt moet worden. Er moet dan wel aan een flink aantal voorwaarden voldaan worden.

Enige plek die groot genoeg is

De Universiteit Leiden wilde eigenlijk op een andere plek uitbreiden in de buurt van de bestaande locaties, maar dat bleek na onderzoek niet mogelijk. De leegstaande etages van het V&D-pand waren wel groot genoeg. Daarom wordt daar nu op ingezet. Wethouder Anne Mulder: 'Ik ben ontzettend blij met deze stap die bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van Den Haag als universiteitsstad. Het is een impuls voor de kenniseconomie en de werkgelegenheid en trekt jonge, hoogopgeleide mensen naar de stad.'
Er wordt nu onderhandeld over een definitief huurcontract. Als alles rondkomt huurt de universiteit de etages vanaf 2025 voor een periode van 20 jaar. Op de onderverdieping van het immense pand komt de MediaMarkt te zitten.