Verdachte dodelijke steekpartij Delft weigert medewerking aan psychiatrisch onderzoek

Franklin Windster op een foto bij de herdenkplek
Franklin Windster op een foto bij de herdenkplek © Omroep West
DELFT - De verdachte van een dodelijke steekpartij aan de Burgwal in Delft weigert mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Bij de steekpartij kwam oktober vorig jaar de 58-jarige Franklin Windster om het leven kwam. Volgens het Openbaar Ministerie is dat wel nodig omdat de man steeds gewelddadiger wordt. De rechtbank in Den Haag houdt de man voorlopig in voorarrest.
Franklin werd op maandagavond 4 oktober op een dakterras bij zijn flatwoning verschillende malen gestoken. Een buurman vond de hevig bloedende man. Hulpdiensten konden hem niet meer redden. Hij overleed ter plekke. Zijn dood leidde tot beroering in Delft. Familie en vrienden hielden een stille tocht voor hem.
Verdachte Anselmo R. (31) uit de Groningse plaats Foxhol meldde zich een dag na de steekpartij bij de politie. Hij zegt dat hij handelde uit zelfverdediging. R. zou ruzie hebben gekregen met Franklin in zijn flat, hij zou de verdachte van vier hoog over de reling van de flat hebben willen gooien. 'Mijn cliënt werd letterlijk in de hoek gedreven', zei de advocate van R. maandag op een tussentijdse zitting bij de rechtbank. 'Hij vreesde voor zijn leven.' Daarom stak R. Franklin met zijn mes.

Persoonlijkheidsprobleem

Omdat er sprake is van zelfverdediging, zou R. uit voorarrest moeten worden vrijgelaten, aldus de advocate. Het Openbaar Ministerie verzette zich daar maandag tegen. De officier van justitie wees erop dat de verdachte een persoonlijkheidsprobleem lijkt te hebben. 'Hij is al meermalen veroordeeld voor geweldsdelicten, die steeds ernstiger worden.'
R. weigert echter mee te werken aan een onderzoek door een psychiater en psycholoog. 'Ik vind mezelf een volwassen man, die weet wat hij wil met zijn leven', zei hij tegen de rechtbank. De officier van justitie vindt dat R. geplaatst moet worden in het Pieter Baan Centrum. Door zijn gedrag daar te observeren, zou toch vastgesteld kunnen worden of hij een psychisch probleem heeft.

Pieter Baan Centrum

De rechtbank vindt plaatsing van de verdachte in het Pieter Baan Centrum echter niet noodzakelijk. Wel weigert ze hem vrij te laten uit voorarrest. Volgens de rechters staat nog niet vast dat R. heeft gehandeld uit zelfverdediging.