Noodopvang Oekraïners in en rond Den Haag bijna helemaal vol

De eerste Oekraïense vluchtelingen in onze regio arriveerden begin maart in Waddinxveen
De eerste Oekraïense vluchtelingen in onze regio arriveerden begin maart in Waddinxveen © ANP
DEN HAAG - Bijna elke opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Haaglanden zit vol. De regio vangt ongeveer 1700 mensen op en zit aan zijn limiet. Af en toe is er misschien nog een plekje vrij, maar voor de meeste mensen moet een plekje ergens anders in het land worden gezocht, laat een woordvoerster van de Veiligheidsregio Haaglanden weten.
Sinds Rusland ruim een maand geleden Oekraïne is binnengevallen zijn veel bewoners van het Oost-Europese land op de vlucht. Hierbij kwam een deel van de Oekraïners naar Nederland. Alle regio's zijn door het rijk verzocht om tweeduizend vluchtelingen op te vangen.
Ook in de regio Haaglanden kwam de opvang snel van de grond, maar de beschikbare plaatsen zijn nu vol, zo blijkt uit de mededeling van de veiligheidsregio. Het aantal noodopvangplekken kan niet veel meer toenemen, 'veel rek zit er niet meer in', aldus de veiligheidsregio. Dat komt onder meer doordat er veel hotelkamers zijn geboekt. Nu het hotelseizoen begint, zijn veel van die kamers al gereserveerd.

Zeven locaties voor langdurige opvang

Haaglanden kijkt nu vooral naar 'semipermanente opvangplekken'. Zo worden er in Den Haag zeven locaties ingericht om Oekraïners langdurig op te vangen. Hieronder zijn het voormalige Koninklijk Conservatorium, een klooster, een verzorgingstehuis en een Shell-gebouw. Die zijn niet meegeteld in de beschikbare opvangplekken.