Vijftien maanden cel voor Afghaan die medewerkster tankstation bedreigde met mes

Tankstation aan de Valkenboslaan waar de overval werd gepleegd
Tankstation aan de Valkenboslaan waar de overval werd gepleegd © Regio15
DEN HAAG - De 19-jarige Afghaanse vluchteling die in augustus 2021 een tankstation overviel in Den Haag en daarbij een medewerkster met een mes bedreigde, moet vijftien maanden de cel in. Dat besliste de Haagse rechtbank maandag tijdens de rechtszaak tegen de man. Ook bepaalde de rechtbank dat de 19-jarige vluchteling zich verplicht moet laten behandelen voor de trauma's die hij heeft opgelopen.
De Afghaanse man kwam op 19 augustus om 3.00 uur 's nachts in verwarde toestand het tankstation aan de Valkenboslaan binnen. Later bleek dat hij verschillende medicijnen, drank en XTC had ingenomen. Binnen vroeg hij de medewerkster van het tankstation of zij zijn telefoon kon opladen.
De vrouw deed dat en bood hem ook nog een kop koffie aan. Toen hij zijn koffie op had, werd hij agressief. Hij toonde de vrouw een mes, trapte tegen een deur en eiste dat ze hem geld gaf. De vrouw deed haastig enkele honderden euro’s in een zakje, die de Afghaan meenam.

'Ik vertrouw niemand meer'

Twee dagen na de overval gaf de man zichzelf aan. Later bleek dat de man op jonge leeftijd naar Nederland was gevlucht zonder zijn familie. Vorig jaar augustus kreeg hij te horen dat zijn broer in Afghanistan was gedood door de Taliban. Vervolgens is hij ’s nachts verdwaasd naar de Valkenboslaan gelopen. 'Toen wilde ik zelf ook dood', zei hij twee weken geleden in de rechtbank. Tijdens deze eerdere zitting werd ook een schriftelijke verklaring van de medewerkster voorgelezen. 'Ik bood hem nog een kop koffie aan, maar nu vertrouw ik niemand meer', liet ze weten.
Deskundigen hebben vastgesteld dat de 19-jarige Afghaan door de traumatische gebeurtenissen in zijn geboorteland verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie vond toch dat hij een gevangenisstraf had verdiend en eiste op de eerdere zitting al vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De Haagse rechtbank bepaalde maandag dat de man zich daarnaast verplicht moet laten behandelen. Ook moet de verdachte duizend euro smartengeld betalen aan de medewerkster van het tankstation.