Gigantisch sportdorp in aanbouw in Haags Zuiderpark voor Invictus Games

DEN HAAG - In het Haagse Zuiderpark wordt een gigantisch dorp gebouwd: het is het dorp waar vanaf 16 april tot de 22ste de Invictus Games worden gehouden. De Invictus Games is een internationaal multisportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Een soort mini-Olympische Spelen. Geweldig voor de deelnemers, lastig voor de omwonenden, omdat het het grootste evenementen ooit is in het Zuiderpark.
Met trots staat Conny Wenting, de CEO van het evenement, midden in het dorp. 'We hebben drie jaar naar artist impressions gekeken en nu wordt het ineens echt.' Tientallen tenten en gebouwen verrijzen in het Zuiderpark. De Games zijn twee jaar achter elkaar uitgesteld door corona. 'We hebben wel 42 scenario's voorbij zien komen de afgelopen jaren, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren', aldus Wenting.
Sportdorp in aanbouw in Zuiderpark voor Invictus Games
Sportdorp in aanbouw in Zuiderpark voor Invictus Games © Omroep West
Aan de Invictus Games doen zo'n 500 deelnemers mee die tien verschillende sporten beoefenen. De Invicted Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en een breder begrip te kweken voor veteranen. Volgens Wenting werkt het samen sporten helend. Dat begrip lijkt de buurt bij monde van bewoner Charles Crown wel te hebben, maar ze vrezen wel de overlast.
Invictus Games in Sydney in 2018
Invictus Games in Sydney in 2018 © Getty Images

Buurt bang voor overlast

Crown: 'Wij vinden het een heel goed evenement voor de deelnemers. Fijn dat ze door sporten aan de verwerking van hun trauma kunnen werken.' Wat de buurt wel lastig vindt, is dat het park gedurende de Games afgesloten is voor fietsers, wandelaars en sporters. 'Mensen moeten nu omrijden en kunnen niet dwars door het park heen. De bedrijven in het park hebben allemaal pasjes nodig voor hun bevoorrading en de veertig vrijetijdsclubs die in het Zuiderpark huizen, ondervinden ook problemen.'
Sportdorp in aanbouw in Zuiderpark voor Invictus Games
Sportdorp in aanbouw in Zuiderpark voor Invictus Games © Omroep West
Aanvankelijk was er wel communicatie vanuit de Invictus Games naar de buurt, maar dat is volgens Crown een beetje stilgevallen. De buurt heeft per dag van het evenement 150 kaarten gekregen om onderling te verdelen, maar waar ze het meest bang voor zijn is de verkeersoverlast. 'Bij alle evenementen in het park is parkeren al een probleem, laat staan nu met vijf tot tienduizend bezoekers per dag.'

Cadeautje voor buurt

Wenting snapt de vrees van de buurt wel. 'Wij proberen de toeloop van mensen zoveel mogelijk te reguleren door het inzetten van shuttlebussen. Ook ontmoedigen we mensen met de auto te komen. Verder hoopt de organisatie is goeds achter te laten voor de buurt: de stroompunten in het Zuiderpark zijn door hen verduurzaamd waardoor er bij volgende evenementen geen aggregaten hoeven te draaien.'
Tijdens het evenement is er ook een vrij toegankelijk gedeelte van het Zuiderpark waar optredens van militaire orkesten zijn en waar je mee kan zingen met Nederlandse rockartiesten. Daarnaast neemt Defensie materieel mee en geeft ze via virtual reality een blik in de toekomst.

Prins Harry

De Invictus Games zijn voor het eerst in 2014 gehouden. De initiatiefnemer was de Britse prins Harry die, nadat hij in Afganistan had gediend, merkte hoe belangrijk het is om het samen tijdens het sporten te verwerken wanneer je fysiek of mentaal letsel hebt opgelopen in een oorlog.