Vermoorde Renée (23) mogelijk nog in leven toen ze in brand werd gestoken

De 23-jarige Renée
De 23-jarige Renée © Privé
DEN HAAG - Er is een kleine theoretische mogelijkheid dat de 23-jarige Renée uit Den Haag nog in leven was toen haar lichaam in brand werd gestoken. Dat blijkt uit extra onderzoek dat is uitgevoerd, omdat de familie van het slachtoffer het eerdere onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) niet vertrouwde.
Het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau (NFOB) heeft in de voorbije maanden op verzoek van de nabestaanden onderzoek gedaan naar het moment van overlijden. Forensisch patholoog Frank van de Goot, die het onderzoek deed, zegt dat er geen enkel teken is dat er op wijst dat Renée nog leefde toen ze in brand werd gestoken. 'Ik onderschrijf de conclusies van het NFI', zo zegt hij. Maar het slachtoffer had wel minuscule resten van benzine in haar hersenweefsel.
'Dat kan zijn gebeurd toen haar lichaam werd verplaatst door de recherche, maar het zou ook kunnen betekenen dat ze wat heeft ingeademd. Alleen moeten wel eerst alle andere mogelijkheden worden uitgesloten. Daarvoor zou een toxicoloog ernaar moeten kijken. Die kan bijvoorbeeld iets zeggen over de kans dat de stof na haar overlijden door haar huid en schedel is gegaan, of over contaminatie bij verplaatsing van het lichaam.' Justitie zegt naar aanleiding van het rapport van Van de Goot dat niet duidelijk kan worden vastgesteld of Renée daadwerkelijk al was overleden. Om die reden krijgt het NFI opdracht om de sporen opnieuw te onderzoeken.
Verdriet bij HRC (Haagsche Rugby Club) tijdens de stille tocht voor de om het leven gebrachte Renée
Verdriet bij HRC (Haagsche Rugby Club) tijdens de stille tocht voor de om het leven gebrachte Renée © ANP

Misbruikt en doodgestoken

Het lichaam van Renée werd op 23 mei 2021 gevonden langs de Doorniksestraat in de Scheveningse Bosjes. Ferry T. werd kort daarna aangehouden als verdachte. De 42-jarige man wordt er door het OM van verdacht de speelster van Haagsche Rugby Club (HRC) te hebben misbruikt en te hebben doodgestoken. Door haar lichaam vervolgens in brand te steken heeft hij, in de ogen van justitie, geprobeerd om de doodsoorzaak te verhullen.
Op de zitting dinsdag verklaarde T. dat hij zich nog steeds niet veel kan herinneren van de gebeurtenissen op 23 mei van vorig jaar. 'Ik ben ermee bezig, door therapie in de gevangenis hoop ik dat helder te krijgen', zei hij in de rechtbank. 'Dat doe ik voor de nabestaanden.' De verdachte is onderzocht door het Pieter Baan Centrum, dat geadviseerd zou hebben dat hij tbs moet krijgen.

10 mei

Op 10 mei wordt de rechtszaak inhoudelijk behandeld. Dan maakt het OM bekend welke straf wordt geëist tegen de verdachte. Of Renee al dan niet in leven was toen Ferry T. haar in brand stak kan van invloed zijn op de eis. Twee weken later doet de rechtbank vervolgens uitspraak.