Docent (59) hoeft niet terug naar gevangenis voor ontucht met 16-jarige leerlinge

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - De 59-jarige geschiedenisdocent Marc H. hoeft niet meer terug naar de gevangenis voor de ontucht met een 16-jarige leerlinge. De rechtbank beperkte de celstraf tot de tijd die de man al in voorarrest heeft gezeten. Wel krijgt hij nog een taakstraf van 240 uur en mag hij geen docent meer zijn. De Hagenaar maakte afspraakjes met de tiener in een park bij de school waar hij werkte. Ze zouden daar hebben gezoend en de docent zou het meisje meerdere keren hebben betast.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een celstraf van tien maanden tegen de Hagenaar, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. 'Ik was echt verliefd op haar', zei de docent toen bij de Haagse rechtbank. Marc H. zou de scholiere tijdens hun ontmoetingen over haar bh en onderbroek gestreken hebben. Ook zou hij haar hand op zijn kruis gelegd hebben. Tijdens de zitting twee weken terug gaf hij de meeste beschuldigingen toe. 'Ik ben niet respectvol geweest, mijn diepste excuses hiervoor', zei hij.
De afspraakjes in het park duurden meer dan een jaar. Ze begonnen elkaar in maart 2019 te zien, net nadat de scholiere 16 was geworden. De relatie duurde tot ongeveer 1 juni van het jaar erop. Volgens het OM zijn er 'signalen' dat de man in het verleden ook in de fout is gegaan in contacten met twee andere leerlingen. H. bevestigde dat er één keer eerder 'iets is gebeurd' met een scholiere.

Docent toch schuldig

De rechtbank acht de beschuldigingen bewezen. Hoewel jongeren van 16 en 17 jaar seksuele handelingen mogen verrichten met een meerderjarige is de docent toch schuldig. De docent maakte namelijk misbruik van zijn machtspositie die hij als docent over de leerlinge heeft.
Toch kwam de rechtbank tot een lagere straf dan het Openbaar Ministerie eiste. Volgens de rechtbank vonden de seksuele handelingen niet frequent plaats en is niet gebleken dat de docent de leerlinge ook direct op het blote lichaam heeft aangeraakt. Verder neemt de rechter mee dat er dan wel een overwichtsrelatie was, maar dat het verder niet tegen de wil van de leerlinge is gebeurd.

Achttien weken voorwaardelijk

Vandaar dat de rechtbank de geschiedenisdocent niet terug de gevangenis in stuurt. Omdat H. twee weken in voorarrest heeft gezeten kwam de uitspraak uit op een gevangenisstraf van twintig weken, waarvan achttien voorwaardelijk. Als H. de komende drie jaar niet opnieuw in de fout gaat hoeft hij deze straf dus niet uit te zitten.
Daarnaast mag H. vijf jaar geen les geven en geen vrijwilligerswerk meer doen waarbij hij contact heeft met minderjarigen. Hiermee gaat de rechtbank verder dan het OM heeft geëist. De officier wilde namelijk een beroepsverbod van drie jaar. Maar omdat er al eerder sprake geweest zou zijn van grensoverschrijdend gedrag is deze periode vijf jaar geworden. Ook moet hij de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren.