Zes gewelddadige straatroven in Haags Zuiderpark mogelijk werk van zelfde dadergroep

Wijkagent Malek Kariebo roept getuigen van de berovingen op zich te melden
Wijkagent Malek Kariebo roept getuigen van de berovingen op zich te melden © Omroep West
DEN HAAG - Een reeks gewelddadige straatroven in het Zuiderpark in Den Haag is waarschijnlijk het werk van een dadergroep die in wisselende samenstellingen heeft toegeslagen. Dat vermoedt de politie. Tussen 20 januari en 20 maart zijn zes mensen beroofd of is er geprobeerd hen te beroven. Eén slachtoffer liep een flinke hoofdwond op, toen hij met een machete op zijn hoofd werd geslagen. De politie gaat ervan uit dat de daders tussen de 12 en 17 jaar oud zijn en is op zoek naar getuigen om de zaken op te kunnen lossen.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 29 maart. Meer zaken zijn hier te vinden.
De incidenten gebeurden in de omgeving van de ingang van het Zuiderpark aan de zijde van de Loevesteinlaan, en bij de heuvels in het park. 'Het slachtoffer loopt door het park en wordt aangesproken door een jong persoon', vertelt wijkagent Malek Kariebo. 'Vervolgens wordt er vanuit het niets geweld toegepast.' Slachtoffers zijn geschopt en geslagen, bij hun nek gegrepen en één van hen is zelfs geslagen met een machete. 'Hij is echt met gevaar voor eigen leven weggerend', aldus Kariebo.
De berovingen vonden plaats op 20 januari, 3, 4 en 24 februari en 2 en 20 maart. De slachtoffers lijken willekeurig te zijn gekozen en zijn tussen de 11 en 65 jaar oud. De straatrovers zijn meestal in het donker gekleed en hebben een aantal keer buit gemaakt. 'Het gaat echt om hebbedingetjes. Dus telefoons en AirPods. Dingen die jongeren graag willen hebben', zegt Kariebo.

Dezelfde groep jongens

De ene keer is er sprake van twee daders, de andere keer drie, en er zijn er zelfs een keer vijf gezien door een slachtoffer. 'Het gaat vermoedelijk wel om dezelfde groep jongens, die contact met elkaar hebben', vertelt de wijkagent. 'Ze zijn tussen de 12 en 16, 17 jaar, dus hele jonge jongens.'
Jonge straatrovers slaan al zes keer toe in Zuiderpark in Den Haag - Team West
De politie doet onderzoek naar de zaken en is zelf alert in het Zuiderpark en de omgeving. 'Maar wij zijn ook echt op zoek naar getuigen, mensen die iets gezien of gehoord hebben van een beroving. Wellicht kunnen we daarmee richting de daders gaan werken. Maar we zijn ook op zoek naar mensen die zoiets hebben meegemaakt, maar dat nog niet bij ons hebben gemeld. Dat is echt essentieel om te doen, want wellicht heeft diegene net de informatie die we nodig hebben om de zaken op te lossen.'

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem