WhatsApp-oplichting kost 79-jarige vrouw ruim 4200 euro

Deze zaak is opgelost
Deze zaak is opgelost
DEN HAAG - 'Hoi mam, mijn telefoonnummer is gewijzigd, kun je het even aanpassen in je contacten?' Zo begint een oplichtingstruc, die een 79-jarige vrouw uit het Brabantse Eersel ruim 4200 euro kost. Haar rekening is geplunderd in Den Haag, de pinner is tijdens één van de transacties gefilmd.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 29 maart. Meer zaken zijn hier te vinden.
UPDATE: Aan de hand van 4 tips na Team West en Bureau Brabant is de identiteit van de pinner bekend geworden. De politie in Brabant bedankt iedereen voor het meedenken.
De vrouw krijgt in oktober via WhatsApp een bericht van een onbekend nummer. Ze ziet de profielfoto van haar zoon en gelooft daarom meteen dat ze met hem aan het appen is. Maar het is een oplichter, die de vrouw wijsmaakt dat ze een nieuwe bankpas moet aanvragen. De zogenaamde zoon zal dat wel even voor haar regelen.
De oude pas moet ze samen met haar Rabobank Scanner in een envelop doen, en die wordt vervolgens aan de deur opgehaald door iemand in PostNL-kleding. Ook moet ze even haar pincode doorgeven, zodat de zogenaamde zoon alles in orde kan maken.

Geld opgenomen in Den Haag

In werkelijkheid geeft de vrouw haar pas dus mee aan een oplichter. Vervolgens is er in Den Haag meerdere keren mee gepind. Er is beeld van een man die geld opneemt bij een automaat aan de Dierenselaan. Ook bij de Esso bij het Zuiderpark is de pas gebruikt.