Sloop deel Hotel van Oranje op boulevard Noordwijk begonnen: 'Mijn hart bloedt'

Zo komt de Noordwijkse boulevard eruit te zien
Zo komt de Noordwijkse boulevard eruit te zien © Drees en Sommer
NOORDWIJK - De Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk gaat de komende tijd volledig op de schop. De sloop van een deel van het Hotel van Oranje is daarbij begonnen. Een grote kraan met grijper hapt stukje voor stukje een gapend gat in de rij oude hotels. Dat gebeurt niet met een sloophamer, want al het materiaal wordt gescheiden en recycled. Vanaf volgend jaar gaan ook het Beachhotel en restaurant het Elfde Gebod tegen de vlakte. Op de plek waar nu een gat in de bebouwing ontstaat, staat in juni 2023 alweer het nieuwe hotel Residence van Oranje.
Jaap Liethof, managing director van Hotels van Oranje, kijkt met een dubbel gevoel naar de sloop. Hij werkt al ruim 25 jaar bij het hotel en heeft veel bijzondere gasten ontvangen en feesten georganiseerd in het gebouw waar nu rupsbanden over de brokstukken heenrijden.
'Mijn hotelhart bloedt', zegt Liethof terwijl hij naast het beeld van Wilhelmina tegenover zijn hotel staat. 'Maar als je kijkt wat ervoor terugkomt, dan is het weer heel mooi. Die emoties zijn af en toe heel dicht bij elkaar aanwezig. Het is even de overgang. Straks gaan we het weer mooi maken', zegt Liethof.
Sloop deel Hotel van Oranje op boulevard Noordwijk begonnen: 'Mijn hart bloedt'
De directeur kijkt enorm uit naar zijn nieuwe hotel. Met gebaren wijst hij naar de vuurtoren tot waar de gebouwen de komende anderhalf jaar tegen de vlakte gaan en waar nieuwbouw komt. 'Daar verrijzen twee appartementsgebouwen. Daarnaast komt er horeca en een centrale grote lobby. De gevel van Residence van Oranje ziet er nu nog gesloten uit, maar krijgt schuifdeuren van glas en Franse balkonnetjes zodat iedereen van de frisse lucht kan genieten', zegt Liethof.

Niet hoger dan vuurtoren

De ogen van Lise Andringa, de bouwbegeleider van projectbureau Drees & Sommer, glanzen als we vragen of Noordwijk op een hoger plan komt met de bouw van de nieuwe hotels en exclusieve appartementen. 'Ja, dat denk ik zeker. Het wordt heel mooi en heel hoog, met een prachtig uitzicht over de zee. Het ene gebouw krijgt zes etages en het andere zeven, maar worden niet hoger dan de vuurtoren', aldus de projectbegeleider.
Ter hoogte van het beeld van Wilhelmina komt in het Residence van Oranje een toren met suites. Er komen twee etages bovenop en een restaurant. 'Ik kan niet wachten tot het klaar is, we hebben er zo lang aan gewerkt', besluit Liethof.