Den Haag heeft honderden extra woonplekken voor statushouders en ex-daklozen

Een dakloze in een opvanglocatie, foto ter illustratie
Een dakloze in een opvanglocatie, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het Haagse stadsbestuur heeft in de stad zeven nieuwe locaties gevonden waar maximaal 290 woonplekken kunnen komen voor statushouders en zorgdoelgroepen, zoals ex-daklozen, mensen met een psychiatrische achtergrond of tienermoeders. Het gaat onder meer om tijdelijke woningen op braakliggende terreinen of woonplekken in panden die leegstaan. In totaal heeft de gemeente Den Haag nu ongeveer zevenhonderd woonplekken gevonden voor het zogenaamde doorbraakplan.
Het doorbraakplan moet ervoor zorgen dat mensen die acuut een woning nodig hebben worden geholpen, zonder dat dit leidt tot langere wachtlijsten voor 'gewone' woningzoekenden. 'Veel mensen hebben het moeilijk op de Haagse woningmarkt', schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. 'Met name in het betaalbare segment moeten inwoners lang zoeken naar – of wachten op – een woning. Er wordt hard gewerkt om het tekort aan woningen in te lopen. Voor zorgdoelgroepen en statushouders is het tekort aan woningen dusdanig opgelopen dat dit niet meer op een reguliere manier opgevangen kan worden.'
Daarom is het stadsbestuur op zoek gegaan naar woonplekken die snel te realiseren zijn op braakliggende terreinen of in gemeentelijke panden die leeg staan. Eerder presenteerde het stadsbestuur al ongeveer vierhonderd extra plekken en daar komen er nu dus 290 bij. 'Veel mensen zijn op zoek naar een huis', zegt wethouder Martijn Balster (PvdA). 'We spannen ons voor iedereen in, maar om te voorkomen dat het recht van de sterkste het steeds wint, zetten we een stap extra voor deze woningzoekenden. De gevonden locaties laten zien dat creativiteit daarbij loont.'

Oekraïense vluchtelingen

Ook wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) benadrukt dat het belangrijk is dat er naar onorthodoxe oplossingen gezocht moet worden. Kapteijns: 'Naast de opvang van Oekraïense vluchtelingen blijft het college zich inzetten voor de kwetsbare groepen in Den Haag. Met deze nieuwe locaties zorgt het college niet alleen voor meer woningen voor zorgdoelgroepen en statushouders, maar ook voor een goede spreiding van alle projecten over de stad.'

Dit zijn de nieuwe locaties:

-Juliana Kinderziekenhuis Sportlaan, 30 zelfstandige woonplekken voor statushouders mogelijk ook opvang voor Oekraïense vluchtelingen.
-Boylestraat (voormalige school), 12 woonplekken voor jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Daarnaast komen er 12 plekken voor 'reguliere' jongeren.
-Zeerust (landgoed aan de Westvlietweg 148), 12 woonplekken in de vorm van tiny houses die op het terrein van Zeerust geplaatst kunnen worden. Zeerust wordt gebruikt door stichting Anton Constandse voor beschermd wonen van mensen met een psychiatrische aandoening.
- Voormalig ministerie van Sociale Zaken (Anna van Hannoverstraat), 40 woonplekken voor statushouders.
-Koolwitjelaan in Ypenburg, 45 woonplekken voor statushouders
-Leeghwaterplein (braakliggend terrein), 40 woonplekken door het plaatsen van flexibele wooneenheden voor statushouders. Daarnaast komen er op het terrein 80 flex-woningen voor studenten en starters.
- Sloopwoningen van woningcorporatie Haag Wonen, 40-50 woonplekken (diverse locaties). Het gaat om woningen die in gebieden staan waar de komende vier jaar gesloopt zal worden. Hierdoor zijn tijdelijk woningen beschikbaar voor jongeren en economisch daklozen.