Azc's overvol, naast Oekraïners ook extra 'andere' vluchtelingen naar regio

Asielzoekers komen aan in Nederland om hun verblijfprocedure op te starten
Asielzoekers komen aan in Nederland om hun verblijfprocedure op te starten © ANP
REGIO - Er komen binnen nu en een paar dagen honderd extra asielzoekers naar de regio Hollands Midden. Dat is dinsdagavond besloten door de burgemeesters van de achttien gemeenten die tot de veiligheidsregio behoren. Of ook de regio Haaglanden meer vluchtelingen gaat opvangen is nog niet zeker.
Waar in de regio Hollands Midden de zogeheten statushouders worden opgevangen is nog niet bekend. 'We zijn nu bezig met het zoeken naar een geschikte locatie', zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio de ochtend na het genomen besluit.
Later deze woensdag, of anders donderdag, moet(en) de opvangplek(ken) bekend zijn. 'Het is afhankelijk of een locatie, of locaties, snel beschikbaar zijn.'

Asielzoekerscentrum Ter Apel

Het grootste asielzoekerscentrum (azc) van Nederland, in het Groningse Ter Apel, zit overvol. Daar zit ook het aanmeldcentrum van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst gevestigd. Omdat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) ook in andere asielzoekerscentra geen plek heeft, heeft Veiligheidsregio Groningen aan de 24 andere regio's in het land gevraagd om extra vluchtelingen op te nemen. 'Wij geven gehoor aan het bijstandsverzoek', luidt het antwoord vanuit Hollands Midden.
Omdat het azc in Ter Apel vol zit, zijn daar extra opvangtenten opgezet
Omdat het azc in Ter Apel vol zit, zijn daar extra opvangtenten opgezet © ANP
Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag, die de woordvoering namens de hele veiligheidsregio Haaglanden doet, laat weten dat Haaglanden nog geen besluit heeft genomen.
Tot Veiligheidsregio Haaglanden behoren de gemeenten Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer. Veiligheidsregio Hollands Midden telt achttien gemeenten: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude, Zuidplas.