Madurodam verbetert parkeerplannen en mag uitbreiden

Madurodam
Madurodam © ANP
DEN HAAG - Attractiepark Madurodam mag uitbreiden nu parkeerplannen door de Haagse gemeenteraad zijn verbeterd. Dat is het oordeel van de Raad van State (RvS) van woensdag. In een tussenuitspraak op 1 september had de RvS de gemeenteraad hiervoor twintig weken de tijd gegeven. Madurodam gaat groen dat moet wijken voor de uitbreiding compenseren en stelt een maximum aantal bezoekers per dag in.
Eerder had de RvS de vrees van omwonenden en de Bomenstichting Den Haag, dat de uitbreiding kan leiden tot een onaanvaardbare toename van de parkeerdruk in de omgeving, gegrond verklaard. Andere bezwaren, onder meer over geluidsoverlast en aantasting van het stedelijk groen, overtuigden niet.
Het verbeterde bestemmingsplan maakt het mogelijk dat Madurodam 0,6 hectare groter wordt. Bouwmogelijkheden op het park worden verruimd met 4.000 naar 12.500 vierkante meter. Na uitbreiding belooft Madurodam het aantal bezoekers op de piekdagen niet verder te laten toenemen dan 8.000.

Deel Scheveningse Bosjes gekapt

Voor de uitbreiding wordt een deel van de Scheveningse Bosjes gekapt, maar er wordt ter compensatie vlakbij nieuw groen aangeplant. De uitbreiding betreft overdekte paviljoens, waarmee het park - dat Nederland in het klein toont - minder afhankelijk wil worden van het weer. De uitbreidingsplannen bracht Madurodam al in 2017 naar buiten.