Eis: 12 jaar cel en tbs voor moord met badjaskoord

Archieffoto van bloemen op de galerij bij het flatgebouw aan de Vrederustlaan in Den Haag
Archieffoto van bloemen op de galerij bij het flatgebouw aan de Vrederustlaan in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die ervan wordt verdacht zijn vrouw Sofia (39) te hebben gewurgd met het koord van een badjas. De advocaat van de 50-jarige verdachte, A.J. uit Den Haag, wil dat zijn cliënt vrijuit gaat. De man zou uit overmacht hebben gehandeld. Hij zou de mishandelingen van zijn toen 2-jarige dochtertje, door haar moeder, hebben willen stoppen.
Het delict gebeurde op in de vroege ochtend van 18 oktober 2020, in de flat van het echtpaar aan de Vrederustlaan in Den Haag. De omstandigheden van het gezinsdrama kwamen tijdens een eerdere zitting in januari al uitgebreid aan bod. Toen werden ook foto’s en filmpjes getoond van blauwe plekken die het kind volgens de verdachte door toedoen van de moeder zou hebben opgelopen.
In haar eis haalde de officier van justitie van het OM eerdere verklaringen van J. aan: 'Ik moest haar gewoon doden, ik kon niet anders.' Dat doden zou volgens de verdachte in een vlaag van verstandsverbijstering zijn gebeurd.

OM twijfelt aan mishandeling van dochtertje

De aanklaagster betwijfelt die lezing. Volgens haar is er sprake van moord, van voorbedachten rade, ingegeven door 'achterdocht en waandenken'. Volgens de officier was er een plan de vrouw te doden.
De vermeende mishandelingen van het dochtertje zouden volgens het OM überhaupt niet hebben plaatsgevonden, ondanks de blauwe plekken. 'Kleine kinderen stoten zich en vallen', aldus de aanklaagster. 'Sofia was een liefdevolle moeder en dochter. Ze droomde van een eigen winkel en meer kinderen', schetste de officier het slachtoffer.

Advocaat wil vrijlating cliënt om 'overmacht'

De advocaat van de verdachte spreekt van een ‘schrijnende zaak met alleen verliezers’. Hij noemt het vreemd dat het OM de stelselmatige mishandeling niet wil zien. Het meisje zou zijn geknepen, geschopt, geslagen; soms wel tien keer per dag.
Volgens de raadsman kreeg zijn cliënt daar stress en verdriet van en 'kon hij niet anders'. J. zou daarom vrijuit moeten gaan. De rechtbank doet op 13 april uitspraak.