Chemicaliën gevonden in huis in Friesland, twee Hagenaars aangehouden

Eén van de opgepakte Hagenaars
Eén van de opgepakte Hagenaars © Noordernieuws
DEN HAAG - De politie heeft twee mannen uit Den Haag opgepakt nadat tientallen vaten met chemicaliën werden gevonden in een woning in het dorpje Drachtstercompagnie in Friesland. Het gaat zeer vermoedelijk om grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. De verdachten van 34 en 40 jaar oud werden dinsdagavond gearresteerd.
De brandweer kreeg die avond rond 19.15 uur een melding van een woningbrand in het huis in het plattelandsdorp. Ter plaatse bleek dat het niet om een brand ging, maar om een rookwolk als gevolg van een chemische reactie. Agenten en brandweerlieden vonden vervolgens de vaten met chemicaliën. De woning werd meteen afgesloten en bewaakt.
De Hagenaars zijn dinsdagavond in de omgeving van het huis aangehouden. Ze zitten vast en worden verhoord. Experts doen onderzoek naar wat er precies in de vaten zit en waar deze stoffen voor worden gebruikt. Ook wordt er forensisch onderzoek gedaan in het huis. Daarna zullen de vaten worden weggehaald en de chemicaliën worden vernietigd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

'Levensgevaarlijk'

'De rookwolk laat zien dat de opslag van chemicaliën of de productie van drugs grote gevaren met zich meebrengt', stelt de politie. 'Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen zijn vooraf niet te overzien.'