Formatie in Den Haag van start: Hart voor Den Haag heeft externe informateurs gevonden

De partij van Richard de Mos is waarschijnlijk weer de grootste in Den Haag
De partij van Richard de Mos is waarschijnlijk weer de grootste in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Een dikke twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen lijkt de formatie in Den Haag eindelijk op gang te komen. Hart voor Den Haag/Groep de Mos presenteert donderdag twee externe informateurs. Dat doet de partij in een openbaar kennismakingsgesprek met de lijsttrekkers en fractievoorzitters van de nieuwe gemeenteraad.
De afgelopen week voerde Rita Verdonk, de running mate van partijleider Richard de Mos, achter de schermen gesprekken met mogelijke coalitiegenoten. Hart voor Den Haag zou aansturen op een bestuurlijke samenwerking met VVD, CDA, Denk en de Partij voor de Dieren. Deze gesprekken werden door betrokkenen gezien als een soort informele verkenningsfase, waarbij de gebruikelijke procedure met een onafhankelijk verkenner overgeslagen zou worden.
Het leverde de partij kritiek op van onder meer D66, GroenLinks en de PvdA. GroenLinks-lijsttrekker Mariëlle Vavier noemde de gang van zaken 'achterkamertjes politiek' en drong net als andere politici aan op het snel aanstellen van een verkenner van buiten de fracties. 'Pas dan krijg je echt een goed inzicht in waar de meerderheden liggen', zei D66-lijsttrekker Robert van Asten.

Externe informateurs

Nu heeft Groep de Mos dus externe informateurs aangetrokken. In een verklaring schrijft Richard de Mos: 'Nadat wij op 16 maart opnieuw de grootste partij van Den Haag zijn geworden hebben wij diverse informele gesprekken gevoerd. De tijd is nu rijp om informateurs aan te stellen.' Wie de informateurs zijn en wat hun taak wordt maakt De Mos donderdag bekend.