ProRail sluit opnieuw onbeveiligde spoorwegovergangen bij Bodegraven

© John van der Tol
BODEGRAVEN - Er zijn deze week nog eens zes onbeveiligde particuliere spoorwegovergangen gesloten op het traject tussen Leiden en Utrecht. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. De overgangen in Bodegraven en Woerden waren niet beveiligd met spoorbomen en werden alleen gebruikt door landeigenaren. Door ze te sluiten, is de veiligheid op het spoor verbeterd, aldus ProRail.
Over het spoor tussen Leiden en Utrecht rijdt acht keer per uur een trein. Hoewel de overgangen weinig gebruikt werden, is het 'toch belangrijk om ze te sluiten', zegt projectmanager bij ProRail Frank Faassen, omdat 'een aantal van deze overwegen werden gebruikt door zwaar verkeer, zoals tractoren.' Oversteken duurt dan langer, wat het risico vergroot.
Daarnaast is het risico bij een daadwerkelijke aanrijding voor de machinist en trein groter vanwege de zwaarte van dat verkeer. 'Daarom is het goed dat we met de landeigenaren tot overeenstemming zijn gekomen om de overwegen te sluiten.'

2023

De sluiting van deze overgangen volgt na eerdere sluiting van vijf andere zogenoemde particuliere niet actief beveiligde overwegen (NABO's) en twee openbare onbewaakte overwegen op hetzelfde stuk spoor. In totaal zijn nu 95 van de 180 openbaar toegankelijke NABO's in Nederland weg. In 2023 moeten ze allemaal zijn verdwenen.