Van grijs-rood naar wit-rood: HTM-trams krijgen een nieuw kleurtje

Eind 2023 zien de R-Net trams van HTM er allemaal zo uit
Eind 2023 zien de R-Net trams van HTM er allemaal zo uit © HTM
DEN HAAG - De grijs-rode R-net trams van HTM zien er binnen nu en eind 2023 anders uit: ze worden allemaal wit-rood. 'Een lang gekoesterde wens van HTM voor de verbetering van de zichtbaarheid', aldus het vervoersbedrijf. Maar de opknapbeurt is ook noodzakelijk, want het plaatwerk van de voertuigen moet worden vervangen.
De zogenoemde Avenio-trams rijden op de lijnen 2, 9, 11, 15 en 17. Door de vele kilometers die ze al hebben afgelegd, is het plaatwerk sneller verroest dan verwacht. De komende tijd wordt dat vervangen en de nieuwe kleur wordt dan meteen aangebracht. De stoffen stoelbekleding wordt vervangen voor rood kunstleer. De nieuwe trams en elektrische bussen van HTM die over enkele jaren gaan rijden, krijgen dezelfde kleuren.
Ook het interieur van de trams wordt opgeknapt
Ook het interieur van de trams wordt opgeknapt © HTM
Tram 5007 is de eerste die klaar is. Het duurt nog tot eind volgend jaar voor alle voertuigen zijn vernieuwd. 'Het is een logistieke uitdaging, want het duurt zes weken voordat een tram weer de straat op kan om reizigers te vervoeren', aldus HTM. Om ervoor te zorgen dat er steeds voldoende trams kunnen worden ingezet, wordt het onderhoud in fases gedaan.