ChristenUnie en PvdA Rijswijk willen spoeddebat over openhouden azc

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - Meteen na de installatie van de nieuwe raadsleden in Rijswijk is er door twee partijen een spoeddebat aangevraagd over het openhouden van het asielzoekerscentrum. Het debat werd aangevraagd door de ChristenUnie en PvdA. Het azc zou eind mei de deuren sluiten, maar dat is volgens een aantal partijen in de huidige situatie met veel Oekraïense vluchtelingen onverdedigbaar. Maandag overleggen de fractievoorzitters van alle partijen of en wanneer een spoeddebat komt.
De gemeenteraad moet op korte termijn een nieuw besluit gaan nemen, vinden de twee partijen. Wachten tot de eerstvolgende raadsvergadering was geen optie, want die staat pas gepland op 10 mei en dat is maar drie weken voor de geplande sluiting. PvdA-fractievoorzitter Gijs van Malsen wil voorkomen dat vluchtelingen in 'een soort stoelendans' terecht komen. 'Er verdwijnen de komende maanden landelijk 5500 bedden, terwijl er juist duizenden meer nodig zijn. Rijswijkers zijn gastvrij voor iedereen. Dat moeten we nu laten zien.'
Ook GroenLinks Rijswijk riep eerder al op tot het openhouden van het azc. 'Aan de Lange Kleiweg staat een goed functionerend azc dat is ingericht op het opvangen van 500 mensen', schreef GroenLinks vorige week. 'Het openhouden daarvan na 31 mei is de doeltreffendste bijdrage van de gemeente aan deze crisis. Wij willen dat de huidige paar honderd bewoners in het azc mogen blijven wonen en dat de lege bedden voor vluchtelingen uit Oekraïne zijn.'

Eerdere discussies over langer openhouden

Het wel of niet openhouden van het azc aan de Lange Kleiweg is al eerder een heet hangijzer geweest in de Rijswijkse raad. Zo werd in oktober vorig jaar besloten dat het een half jaar langer open mocht blijven. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had de gemeente Rijswijk eerder per brief gevraagd om het centrum langer open te houden om de vluchtelingenstroom uit Afghanistan aan te kunnen. Eigenlijk zou het in december 2021 al dicht gaan, maar de raad stemde in met verlenging tot eind mei 2022.
Na de opening van het azc in 2016 was het doel om in totaal drie jaar open te blijven. De optie om nog twee jaar langer open te blijven, werd in 2019 ingewilligd. Daar waren destijds al niet alle partijen het mee eens, omdat er een flink aantal incidenten in en rondom het asielzoekerscentrum had plaatsgevonden.

'Verdwijnen azc onbestaanbaar'

Ook nu wil het COA de locatie in Rijswijk graag behouden vanwege het grote tekort aan opvangplekken door de oorlog in Oekraïne. Ook het kabinet heeft gemeenten gevraagd 'maximaal in te spannen' om meer opvangplekken te realiseren. Volgens ChristenUnie en PvdA in Rijswijk is het verdwijnen van het azc in Rijswijk daarom 'onbestaanbaar'. De aanvraag voor het spoeddebat is woensdagavond schriftelijk gedaan.