Celstraf voor tieners die man aanvielen met messen in winkelcentrum Delft

Het gevonden mes
Het gevonden mes © Politie
DELFT - Twee tieners, een 16- en 18-jarige Hagenaar, hebben tien en vijf maanden jeugddetentie gekregen voor het aanvallen van een man met messen in een Delfts winkelcentrum. Dat besliste de rechtbank donderdag tijdens een besloten rechtszaak. Het slachtoffer raakte bij het incident lichtgewond. Ook een derde jongen van 17 uit Spijkenisse kreeg tien maanden cel.
Bezoekers van winkelcentrum De Hoven in Delft werden 3 december vorig jaar opgeschrikt door het steekincident. De drie jongens trokken daar allemaal ineens een mes tevoorschijn in de richting van het slachtoffer. Met de messen begonnen zij het slachtoffer te slaan en te steken. Daarop trok het slachtoffer ook een machete onder zijn kleding vandaan om zich te verdedigen. Later vluchtte de gewonde man naar een bakkerij buiten het winkelcentrum.
De drie mannen waren niet alleen tijdens het incident. Een groep van ongeveer tien personen, waaronder de drie daders, verzamelde zich voor de bakkerij en bonkte op de etalage. 'Kom naar buiten, we gaan je doodmaken', riepen ze daarbij terwijl ze met hun messen zwaaiden. Vervolgens werd de deur van de winkel ingetrapt en schoot de 16-jarige Hagenaar met een luchtdrukwapen in de richting van de aangevallen man.

Poging tot doodslag en bedreiging

De politie hield na het incident direct diverse verdachten aan. Door middel van de camerabeelden en de kleding van de aangehouden verdachten kon worden afgeleid dat de drie aanvallers ook waren opgepakt door de politie.
Volgens het OM hebben de drie jonge mannen zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag in het winkelcentrum en bedreiging bij de bakkerij. Tegen de 16-jarige Hagenaar eiste het OM op twee weken geleden de zwaarste straf: tien maanden dagen jeugddetentie, waarvan drie voorwaardelijk. De 18-jarige Hagenaar moest volgens het OM 3,5 maand de jeugdgevangenis in, waarvan één maand voorwaardelijk. De derde verdachte, een 17-jarige man uit Spijkenisse, zou bijna acht maanden de cel in moeten, waarvan drie voorwaardelijk, volgens het OM.

Straf valt hoger uit

Het oordeel van de rechtbank viel donderdag hoger uit. De rechtbank veroordeelde donderdag de 16-jarige Hagenaar en de 17-jarige man uit Spijkenisse tot tien maanden jeugddetentie waarvan vier maanden voorwaardelijk. De 18-jarige Hagenaar kreeg 5,5 maand jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Naast de jeugddetentie legde de rechtbank aan de verdachten de zogenoemde GBM-maatregel op. Deze vrijheidsbeperkende maatregel is gericht op heropvoeding en bestaat uit verschillende trainingen en behandelingen.