Oud-Kamerlid en hoogleraar worden informateurs in Den Haag

Richard de Mos maakt de informateurs bekend: Gert-Jan Oplaat (links) en Geerten Boogaard
Richard de Mos maakt de informateurs bekend: Gert-Jan Oplaat (links) en Geerten Boogaard © Omroep West
DEN HAAG - Geerten Boogaard en Gert-Jan Oplaat zijn de informateurs die namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos op zoek gaan naar een coalitie voor de komende jaren. Dat maakten fractieleider Richard de Mos en nummer twee van de partij Rita Verdonk donderdagavond bekend bij een kennismakingsgesprek met de fractievoorzitters van de nieuwe gemeenteraad.
Boogaard is hoogleraar decentrale overheden en is verbonden aan de Universiteit Leiden. Oplaat was acht jaar Kamerlid voor de VVD en daarna was hij voorzitter van de VVD Overijssel. Rita Verdonk, de running mate van De Mos, hield vorige week achter de schermen gesprekken met mogelijke coalitiegenoten. Dat leverde de partij veel kritiek op van onder meer D66, GroenLinks en de PvdA, omdat hierbij de gebruikelijke procedure met een onafhankelijk verkenner werd overgeslagen.
GroenLinks-lijsttrekker Mariëlle Vavier noemde de gang van zaken 'achterkamertjes politiek' en drong net als andere politici aan op het snel aanstellen van een verkenner van buiten de fracties. Daarom heeft Groep de Mos, die als grootste partij als eerste aan zet is, nu de externe informateurs aangesteld. Zij gaan onderzoeken of een coalitie met Hart voor Den Haag/Groep de Mos mogelijk is.

De Mos hoopt dat blokkade wordt opgeheven

De Mos riep voorafgaand aan de bekendmaking de partijen op om juist wel met zijn partij samen te gaan werken. D66, PvdA en GroenLinks lieten namelijk eerder al weten niet met Hart voor Den Haag in een volgende coalitie te willen zitten. Dat kwam door de verdenkingen van het OM richting De Mos en Rachid Guernaoui. De belofte dat dit tweetal geen wethouder zal worden, was voor de andere grote partijen geen reden de politieke blokkade op te heffen.
'De opkomst bij de verkiezingen was met 43 procent historisch laag', begon De Mos zijn oproep. 'Het sentiment om niet te gaan stemmen begrijp ik, want het uitsluiten van partijen en negeren van een groot deel van de kiezers draagt niet bij aan het vertrouwen in de politiek.' Verdonk, die eerdere gesprekken voerde achter de schermen, ziet dat er alsnog mogelijkheden zijn om tot een college met Hart voor Den Haag te komen.