KIJK TERUG | Winterpret en overlast door sneeuw in de regio

© District8
REGIO - Na een koude nacht net onder het vriespunt met veel neerslag is de regio vrijdagochtend wakker geworden in een witte wereld. Er is in de nacht van donderdag op vrijdag een paar centimeter sneeuw gevallen. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) waarschuwde donderdagavond en vrijdagochtend door de winterse weersomstandigheden voor code geel.

Code groen geldt weer voor Zuid-Holland

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft om 10.00 uur code geel ingetrokken. Het weerinstituut had code geel afgegeven voor sneeuw en gladheid op de wegen.

Keukenhof onder een laag sneeuw

Dat zien we niet vaak, de Keukenhof in de sneeuw. De meeste bloemen stonden al in bloei, maar werden in de nacht van donderdag op vrijdag bedolven onder een laagje sneeuw. 'Dat maken wij niet vaak mee', laat een woordvoerder van de Keukenhof weten. 'In de 73 jaar dat dit park bestaat, is het wel eens voorgekomen dat er sneeuw lag terwijl wij al geopend waren voor bezoekers. Maar de afgelopen vijftien jaar is dat zeker niet meer gebeurd en zeker niet in april.'
De Keukenhof is vrijdagochtend een witte wereld
De Keukenhof is vrijdagochtend een witte wereld © Dirk van Egmond
De bloemen in de Keukenhof zijn bedolven onder laagje sneeuw
De bloemen in de Keukenhof zijn bedolven onder laagje sneeuw © Dirk van Egmond

'IJspret? Van het weekend zat ik nog in de zon in de tuin!'

Kinderen werden vanmorgen wakker in een winterse wereld. Een goede reden om gelijk naar buiten te gaan om lekker in de sneeuw te spelen. Voor ouders is het een gekke gewaarwording: 'Ik kan me niet herinneren dat ik in april sneeuw heb meegemaakt.
'IJspret? Van het weekend zat ik nog in de zon in de tuin!'

Dooi zet in, sneeuw verdwijnt in rap tempo

Hoewel de hele regio vrijdagochtend nog onder een laag sneeuw lag, is in de loop van de ochtend de temperatuur gestegen. Ook heeft het strooizout zijn werk gedaan op de wegen. De sneeuw smelt daardoor snel weg waardoor de regio zijn kleuren weer terug krijgt.
In Zevenhuizen verdwijnt de sneeuw alweer
In Zevenhuizen verdwijnt de sneeuw alweer © Jolanda Bakker

Sneeuw zorgt voor mooie plaatjes in de regio

April doet wat hij wil. Dat is vrijdagochtend in de hele regio goed te zien. Ondanks dat het verkeer 's ochtends aardig wat hinder ondervond van de gladheid, levert het ook prachtige foto's op van de regio.

Sneeuwploegen druk met schuifwerk

Op verschillende plaatsen in de regio zijn opruimploegen druk met het sneeuwvrij maken van wegen en fietspaden. Ook bij Den Haag CS is men druk bezig de boel weer schoon te krijgen.
In Zuid-Holland is Rijkswaterstaat sinds donderdagavond met 35 strooiwagens in de weer om de wegen begaanbaar te houden. Zij hebben in totaal 475.000 kilo zout gestrooid, zegt een woordvoerder in het radioprogramma West Wordt Wakker.
© Omroep West

Ongelukken op A4 door sneeuw zorgen voor lange file

Op de A4 richting Den Haag tussen knooppunt Kethelplein en Zoeterwoude-Dorp hebben vrijdagochtend meerdere kleine ongelukken plaatsgevonden door de gladheid. Dat meldt de ANWB. Inmiddels is de weg weer vrij, maar er staat nog wel vijftien kilometer file.
Automobilisten moeten rekening houden met 30 minuten vertraging. Volgens een woordvoerder van de ANWB kunnen automobilisten daarom ook beter omrijden via de A20, A12 en A2.

Regio ontwaakt in besneeuwde wereld, KNMI geeft code geel af

Het winterse weer leverde vrijdagnacht al mooie plaatjes op in de regio. Ook langs de kust bleef een klein laagje sneeuw liggen, zoals in Den Haag en Katwijk.
Ook in Scheveningen viel een laagje sneeuw
Ook in Scheveningen viel een laagje sneeuw © Regio15
Sneeuw in Katwijk
Sneeuw in Katwijk © Corné Ouwehand
Het KNMI heeft voor onder andere de provincie Zuid-Holland code geel afgegeven op vrijdagochtend. Automobilisten en andere weggebruikers moeten rekening houden met gladde wegen door de sneeuwval. De verwachting is dat de temperatuur in de loop van de ochtend steeds verder boven de 0 graden komt waardoor de gladheid verdwijnt.

Miljoenen kilo's zout gestrooid

Vanwege de gladheid heeft Rijkswaterstaat in heel Nederland 577 strooiwagens en 630 sneeuwschuivers ingezet om de wegen ijs- en sneeuwvrij te maken. Daarnaast meldt Rijkswaterstaat dat er sinds donderdagavond al 6 miljoen kilo zout gestrooid is op de wegen in Nederland.