Drukte in gemeentehuis Zuidplas na 1 april-grap

In Zuidplas konden mensen afvalmunten kopen om de vuilniscontainer te openen, maar dat bleek een grap
In Zuidplas konden mensen afvalmunten kopen om de vuilniscontainer te openen, maar dat bleek een grap © ANP
ZUIDPLAS - Een drukte van belang vrijdagochtend bij de informatiebalie van de gemeente Zuidplas. Liefst 21 mensen wilden gloednieuwe afvalmunten komen kopen, maar ze kwamen bedrogen uit: het bleek een 1 aprilgrap van een lokale nieuwssite. 'Die grap is iets té goed gelukt', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'We hebben heel wat boze telefoontjes gehad en intussen zijn er medewerkers van de nieuwssite ingevlogen om te komen helpen op de receptie van het gemeentehuis'.
Gouwe IJssel Nieuws publiceerde dinsdag een artikel op de site met het nieuws dat de gemeente Zuidplas vanaf eind 2022 overstapt op de zogenaamde 'trashcoin', oftewel afvalmunten. Daarmee zouden inwoners van de gemeente de ondergrondse afvalcontainers kunnen openen zodat zij hun afval kunnen weggooien. De munten zouden 1,50 euro per stuk kosten. Maar vrijdag konden de inwoners de munten op het gemeentehuis al inslaan: tien stuks voor 1 euro.
Door deze grap stond de telefoon van gemeente Zuidplas roodgloeiend en was het opeens een stuk drukker bij de receptie in het gemeentehuis. 'Een vrouw belde zelfs met de vraag wanneer de munten precies te koop zouden zijn vrijdag, want zij had al een taxi voor haar moeder besteld zodat zij naar het gemeentehuis kon komen. In eerste instantie begrepen we er niets van, maar toen we doorkregen dat het een grap was, hebben we contact opgenomen met Gouwe IJsel Nieuws en gezegd dat de grap iets te goed gelukt was', zegt de woordvoerder van de gemeente lachend. 'Zij hebben toen meteen hun excuses aangeboden en op hun site gezet dat het artikel over de afvalmunten een 1 aprilgrap was.'

Teller staat op 21 mensen

'De teller van inwoners die vandaag bij de receptie staan voor de munten, staat nu op 21 mensen', voegt de woordvoerder toe. De gemeente krijgt daarom vrijdag extra hulp achter de balie. 'Medewerkers van Gouwe IJssel Nieuws komen vandaag helpen bij de receptie om mensen die munten willen kopen uit te leggen dat het hier om een 1 aprilgrap gaat', legt zij uit.
Maar waarom is de grap zo goed gelukt? 'Omdat het deels op de waarheid berust', vertelt de woordvoerder. 'De leverancier van het afvalpassysteem in onze gemeente is failliet waardoor de gemeente druk op zoek is naar een oplossing. Daarom zijn waarschijnlijk veel inwoners van Zuidplas in de grap getrapt, omdat er inderdaad een nieuw systeem moet komen voor de afvalverwerking in de gemeente. Maar de afvalmunten worden dus niet het nieuwe afvalsysteem binnen de gemeente', voegt zij stellig toe.