Grote flits en harde knal door kabel die van hoogspanningsmast breekt

Zo zien de kapotte bliksemafleiders eruit
Zo zien de kapotte bliksemafleiders eruit © AS Media
OEGSTGEEST - Twee bliksemafleiders op een hoogspanningsmast in Oegstgeest zijn vrijdag geknapt. Beide draden waren te zwaar geworden door sneeuw en ijs. Het afbreken had een grote flits en harde knal tot gevolg.
'De geknapte draden zijn tegen een hoogspanningskabel gekomen. Als dit gebeurt, krijg je overslag en zie je een flits en hoor je een knal', legt een woordvoerder van hoogspanningsnetbeheerder TenneT uit. 'De automatische beveiliging heeft de verbinding direct uitgeschakeld.'
Vanuit het bedrijfsvoeringscentrum van TenneT is de lijn aan de Simon Vestdijklaan vervolgens geaard en veiliggesteld. 'Zo konden er geen gevaarlijke situatie ontstaan.' Als gevolg van de kapotte stroomverbinding tussen Leiden en Sassenheim is er geen stroomuitval ontstaan.

Gebeurt het vaker?

'Het gebeurt weleens vaker dat de bliksemafleider knapt', vertelt de woordvoerder van TenneT. 'Dat kan gebeuren als er zeer harde wind is of bijvoorbeeld zoals nu door grote ijsafzettingen op de aarddraad.' De bliksemafleider wordt gerepareerd.