Grondlegger van het Leidse Minikoraal stopt er na bijna dertig jaar mee

Eric Filemon in zijn rol als burgemeester Pieter van der Werf
Eric Filemon in zijn rol als burgemeester Pieter van der Werf © 3 October Vereeniging
LEIDEN - Na bijna dertig jaar stopt Eric Filemon met de presentatie van het Minikoraal tijdens Leidens Ontzet. Filemon was initiatiefnemer van het muzikale evenement voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Samen met Rens Heruer schreef hij de muziek en teksten van een hele serie Minikoraalliedjes, die door de jaren heen zijn gezongen door de in totaal ongeveer 57.000 kinderen die zijn opgegroeid met Filemon in de rol van burgemeester Pieter van der Werf.
Filemon begon het Minikoraal in 1993 met 500 kinderen, een pianist en een piano in de Groenoordhallen. In de jaren die volgden groeide het uit tot een groot evenement, dat traditioneel het begin is van de 3 oktober-viering in Leiden. Ieder jaar doen zo'n 3.500 kinderen en hun leraren en begeleiders uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude mee aan het Minikoraal.
'Dankzij Filemons jarenlange inzet kennen heel veel kinderen het verhaal van Leidens Ontzet als geen ander. Uit volle borst zingen zij het Geuzenlied, Pieter van der Werf, het Leidse Volkslied en het Wilhelmus mee', schrijft de 3 October Vereeniging.
Minikoraal Leiden
Minikoraal Leiden © Robbert van Cleef

'Hoop nog heel lang te zingen'

'Elk jaar was het weer een geweldig feest om met alle kinderen te zingen en feest te vieren. Met K&G3 onder leiding van René Leckie, de fantastische zangeressen en de commissarissen van de 3 October Vereeniging was het ook altijd zo mooi en vertrouwd', zegt Filemon met iets van weemoed in zijn stem tegen Sleutelstad, mediapartner van Omroep West. 'De Minikoraal ligt mij heel na aan het hart. Ik hoop nog heel lang alle liedjes mee te zingen, maar dan alleen niet meer vanaf het podium.'
Tijdens het afgelopen Leidens Ontzet was het al de laatste keer dat cabaretier Jochem Myjer op het podium stond met zijn eigen Lalala Leiden. 'Het is waanzinnig om te doen, maar het is tijd voor anderen om dit te doen. We hebben bijvoorbeeld Mart Hoogkamer en daarnaast zoveel andere mensen die dit goed kunnen. Dat komt wel goed', zei Myjer toen.