Partij voor de Dieren haakt af in Haagse formatie: 'Informateur noemt ons terroristen'

Robert Barker - Partij voor de Dieren
Robert Barker - Partij voor de Dieren © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos raakt een plek in het college van burgemeester en wethouders steeds verder uit zicht. D66, GroenLinks en de PvdA lieten eerder al weten niet met De Mos samen te willen en nu haakt ook de Partij voor de Dieren (PvdD) af. De partij heeft geen vertrouwen in het formatieproces en kan niet leven met informateur Gert-Jan Oplaat, die een 'PvdD-hater' zou zijn. 'Laten we dit formatiecircus nu stoppen', zegt lijsttrekker Robert Barker van de Partij voor de Dieren.
De formatie van een nieuw stadsbestuur dreigt in Den Haag al te mislukken voor het goed en wel is begonnen. Hart voor Den Haag neemt hierin als grootste partij het voortouw en leek afgelopen donderdag eindelijk vaart te kunnen maken. Na een lange stilte, waar Hart voor Den Haag naarstig op zoek was naar verkenners, presenteerde de partij van Richard de Mos donderdagavond twee informateurs: hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard en voormalig VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat. Zij hebben de opdracht om op zoek te gaan naar coalitiemogelijkheden mét Hart voor Den Haag.
Maar de Partij voor de Dieren, die Hart voor Den Haag aan een meerderheidscoalitie zou kunnen helpen, heeft geen vertrouwen in het formatieproces. Nog voor er gesprekken met de informateurs zijn gevoerd stelt de partij in een verklaring 'verbaasd' te zijn over de keuze voor informateur Gert-Jan Oplaat. Oplaat is belangenbehartiger van de pluimveesector en stelde vorig jaar in een artikel op pluimveeweb dat de Wet Dieren het gevolg is van 'het ongebreidelde Jihadisme van de Partij voor de Dieren'. Ook noemde hij dierenactivisten 'terroristen' en partijen zoals D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren 'scheppen een klimaat waarin deze idioten worden aangemoedigd', zei hij.

Niet bepaald onbevooroordeeld

'Iemand die ons uitmaakt voor terrorist treedt ons niet bepaald onbevooroordeeld tegemoet', zegt lijsttrekker Robert Barker van de Partij voor de Dieren. 'Zijn uitspraken gaan een grens over en zijn polariserend. De Partij voor de Dieren staat juist voor solidariteit, geweldloosheid en mededogen. Een informateur zou boven de partijen moeten staan. Wij zijn verbaasd dat zo iemand wordt aangesteld en hebben geen vertrouwen in het formatieproces.'
Daarnaast stoort de partij zich aan de opdracht die de informateurs van Hart voor Den Haag hebben gekregen. Zij moeten een coalitie mét Hart voor Den Haag onderzoeken. Barker: 'Er zijn geen logische coalities waar Groep de Mos aan deel kan nemen. Dan is het gek dat de informateurs niet ook openstaan voor andere opties. Bij een democratie hoort dat partijen in overleg de stad besturen. De grootste partij heeft hier niet het alleenrecht. En dan ook nog een PvdD-hater aanstellen als informateur; zo’n formatieproces kan niemand toch serieus nemen?'

'Laten we met een echte verkenning beginnen'

Met het afhaken van de Partij voor de Dieren wordt de kans dat Hart voor Den Haag/Groep de Mos in het college komt met de dag kleiner. Omdat D66, GroenLinks en de PvdA een samenwerking met De Mos op voorhand uitsluiten zolang het corruptieonderzoek naar de voormalige wethouders De Mos en Guernaoui nog loopt, blijven er weinig mogelijkheden over. Hart voor Den Haag zou daarom mikken op een samenwerking met VVD, CDA, Denk en de Partij voor de Dieren.