Storing bij NS duurt langer: tot 20.00 uur geen treinverkeer in Nederland

Een gestrande reiziger op Den Haag Centraal
Een gestrande reiziger op Den Haag Centraal © Regio15
REGIO - Door een storing bij de Nederlandse Spoorwegen rijden er tot tenminste 20.00 uur zondagmiddag geen treinen in heel Nederland. Eerder liet de NS al weten dat er tot zeker 17.00 uur geen treinen zouden rijden, maar dat is nu met drie uur verlengd. 'Wij adviseren om je treinreis met NS uit te stellen, of als je onderweg bent, naar andere reisopties te zoeken', meldt de vervoerder.
Volgens de woordvoerder zit de storing in het IT-systeem dat alle informatie over het spoor doorschakelt, zoals over vertragingen of verstoringen. 'En als je met zo'n storing door blijft rijden, heb je op gegeven moment geen enkel idee meer waar je conducteurs rijden en hoe je je aan elkaar doorschakelt. Dan moet je op gegeven moment de conclusie trekken om de treinen niet meer te laten rijden.'
De reisadviezen in de reisplanner bevatten geen vertragingen of uitgevallen treinen. Op de stations kon geen enkele informatie worden gegeven via de schermen. Mensen melden op Twitter dat de digitale borden vertrektijden van een paar uur geleden aangaven. Ook de omroepinstallatie werkte niet. Inmiddels is er wel weer informatie te vinden op de schermen in de stations, laat NS weten.
Er gaat geen enkele trein meer vanaf Den Haag Centraal, reizigers zijn gestrand

'Ook na 20.00 uur tijd nodig'

Naar verwachting zal de storing tot zeker 20.00 uur duren. 'Daarna hebben we ook nog wel even de tijd nodig om de treinen te laten rijden', zegt een woordvoerder van de NS. Op de trajecten van de regionale vervoerders rijden de treinen volgens de normale dienstregeling. Ook de internationale treinen worden niet geraakt door de problemen.
Wie al bezig was met een reis heeft bij het eerstvolgende station de trein moeten verlaten. Volgens de woordvoerder zullen er geen NS-bussen worden ingezet, omdat er in een trein veel meer mensen passen en dit daarom 'geen optie' is.
Reizigers op Den Haag Centraal zien dat er niets meer rijdt
Reizigers op Den Haag Centraal zien dat er niets meer rijdt © Regio15
De kaartautomaten zijn niet meer te gebruiken
De kaartautomaten zijn niet meer te gebruiken © Regio15