NS: dienstregeling maandagochtend 'bijna weer normaal'

Er reden zondag geen treinen meer door een storing
Er reden zondag geen treinen meer door een storing © ANP
DEN HAAG - Nagenoeg alle treinen rijden maandagochtend weer nadat een grote storing het treinverkeer urenlang heeft platgelegd. Door de storing reden er zondag bijna de hele dag geen treinen. Maandagochtend laat de NS weten dat de dienstregeling 'bijna weer normaal' is. Reizigers worden geadviseerd de reis kort van te voren te plannen.
'Hier en daar is er een trein uitgevallen, maar we zijn in principe gewoon weer normaal opgestart', zegt een woordvoerder van de NS. Ook de NS Reisplanner klopt volgens hem weer. De woordvoerder zegt dat mensen mogelijk nog wel het een en ander kunnen merken van de ellende van een dag eerder. Zo kunnen treinen langer of korter zijn dan reizigers gewoon zijn op een bepaald traject. Ook het type trein kan afwijken van wat normaal rijdt op een route.
Een gestrande reiziger op Den Haag Centraal
Een gestrande reiziger op Den Haag Centraal © Regio15
Aan het einde van zondagochtend trad de IT-storing op. Vanaf dat moment reden er geen NS-treinen meer. 'Deze storing had invloed op het systeem dat actuele planningen maakt voor treinen en personeel. Dit systeem is belangrijk om veilig en volgens dienstregeling te rijden: wanneer er ergens een incident optreedt, dan past het systeem zich daarop aan. Dat was door de storing niet mogelijk', legt de NS uit.
De internationale treinen ondervonden geen hinder van de storing. Ook van de regionale vervoerders reden de treinen volgens de normale dienstregeling.