Slachtoffer fataal tramdrama zocht confrontatie op, jongen (15) niet vervolgd

Bloemen bij de tramhalte waar de man overleed
Bloemen bij de tramhalte waar de man overleed © ANP
DEN HAAG - Een 15-jarige Hagenaar die een Poolse man een duw gaf waarna hij onder een tram terechtkwam, wordt niet vervolgd. De Pool overleefde het incident niet. De officier van justitie seponeert de zaak tegen de jongen.
Het Openbaar Ministerie hield in eerste instantie de mogelijkheid open dat de jongen de man opzettelijk had geduwd. Uit onderzoek blijkt volgens het OM dat de jongen 'een afwerende beweging' maakte naar de Poolse man die hem lastig viel 'met helaas een noodlottig ongeval als gevolg'.
Het ongeluk gebeurde op maandagavond 18 oktober 2021 en veroorzaakte een golf van verontwaardiging door het land. Een groepje van drie jongens en het latere slachtoffer stonden bij de tramhalte aan de Anthony Fokkersingel in Den Haag te wachten op de tram. Vlak voordat de tram bij de halte aankwam ontstond er een woordenwisseling tussen de 15-jarige jongen en de man.

'Man zocht confrontatie op'

Uit camerabeelden bleek dat de jongen de man probeerde te negeren door weg te lopen. Toch bleef de man de confrontatie opzoeken. Daarbij ging hij dicht voor de jongen staan. Hij zou zich daarbij agressief hebben gedragen. Hij zou hebben geprobeerd om de jongen te slaan. Die reageerde door de man met één hand van zich af te duwen. Hierop verloor de man zijn balans, deed een paar stappen achteruit en viel op de tramrails. De man werd toen door de net arriverende tram aangereden, waardoor hij overleed.
De conclusie van het onderzoek is nu dat er geen bewijs is dat de jongen de bedoeling had om de man voor de tram te duwen. Zo blijkt uit een reconstructie dat de jongen de tram mogelijk niet heeft kunnen zien op het moment dat hij de afwerende beweging maakte.
Lees alles over het tramdrama Ypenburg in ons dossier.