Ruzie over grond 'krottenkoning' in Noordwijk loopt op; rechter moet uitspraak doen

Het 'Gat van Palace' in Noordwijk
Het 'Gat van Palace' in Noordwijk © Omroep West
NOORDWIJK - Het is de Adriaan van Erk Groep en de omstreden vastgoedondernemer Ronnie van de Putte niet gelukt overeenstemming te bereiken over de levering van grond in Noordwijk. Van de Putte verkocht de grond aan Van Erk voor 60 miljoen euro, maar hij weigert die nu te leveren. Twee weken geleden gingen ze op verzoek van de rechtbank nog eens om tafel, maar dit overleg heeft niets opgeleverd.
Beide partijen hebben de rechter gevraagd nu uitspraak te doen, meldt de Rechtbank Den Haag. De ruzie draait vooral om afspraken die mondeling gemaakt zouden zijn voordat de gronddeal werd ondertekend. Volgens de NV Bever Holding, het bedrijf van Van de Putte, gaat om het meedelen in de winst die wordt gemaakt als braakliggende percelen worden bebouwd en verkocht, 2,5 procent rente op het nog niet betaalde deel van de 60 miljoen euro tot aan de dag dat alles op de rekening van Van de Putte staat en vergoedingen van kosten die 'de Krottenkoning' gemaakt heeft voor de deal. De ondernemer was al kwaad omdat de deal was ingeschreven bij het kadaster, ook dat zou tegen de afspraken zijn.
Een andere reden voor de 'krottenkoning' om de grond niet te leveren, is dat de gemeente Noordwijk in het verleden het 'voorkeursrecht gemeenten' op de gronden heeft gelegd. Dat gebeurde omdat Van de Putte ontwikkeling van Noordwijk frustreerde door niets met de gronden te doen. Dat voorkeursrecht betekent dat grond eerst aan de gemeente aangeboden moet worden, voordat het aan iemand anders verkocht mag worden. Toen bekend werd dat de Adriaan van Erk Groep de grond wilde kopen, gaf de gemeenteraad toestemming voor de deal.

Toch eerst naar de gemeente

Van de Putte draait de zaak nu om. Hij zegt van mening te zijn dat de toestemming van de gemeenteraad hem niet ontslaat van de plicht de grond toch eerst aan te bieden aan de gemeente. Iets wat hij niet doet. Maar omdat deze regel volgens hem nog altijd geldt, kan hij de verkochte grond niet leveren aan Adriaan van Erk, stelt een persbericht op de website van zijn bedrijf.
De Adriaan van Erk Groep probeerde via de rechter levering van de grond af te dwingen. Ook liet het bedrijf beslag leggen op de percelen in Noordwijk. Op 15 maart besloot de rechter dat de twee eerst nog maar eens samen moesten proberen eruit te komen. Nu hebben ze aan de rechtbank laten weten dat de rechter alsnog uitspraak moet doen. De rechtbank laat weten dat deze uitspraak binnen twee weken volgt.