Gemeente overweegt juridische stappen na verhaal klokkenluider

BERGAMBACHT - De gemeente Lopik is geschrokken van de berichtgeving van zaterdag en overweegt juridische stappen te nemen na het verhaal van Wilfred Zielman. De inwoner van Bergambacht vertelde dat zijn leven door medewerkers van de gemeente tot een hel is gemaakt. 'Wij als gemeente Lopik herkennen ons hier volstrekt niet in', schrijft de gemeente Lopik in een reactie.
Wilfred kwam in 2010 in dienst van de gemeente Lopik als rioolbeheerder. Al snel ontdekte hij naar eigen zeggen dat lokale aannemers bevoordeeld werden bij aanbestedingen en dat de regels niet werden nageleefd. Hierover heeft hij meerdere memo's naar zijn leidinggevende gestuurd.
Na het aankaarten van de misstanden werd Wilfred ontslagen. Medewerkers bespraken per e-mail manieren waarop ze de klokkenluider verder kapot konden maken, zo blijkt uit e-mails die Omroep West heeft ingezien. Wilfred kwam uiteindelijk op de fraudelijst bij de Belastingdienst te staan, werd veroordeeld voor hacken en fraude en hem hangt een claim van 1,1 miljoen euro boven het hoofd.
'E-mails en memo's zijn gemeente Lopik niet bekend'
De gemeente Lopik wilde in eerste instantie niet reageren op het verhaal van Wilfred zolang het hoger beroep in de veroordelingen van de man nog loopt, maar heeft dinsdagavond toch een reactie gegeven. 'De e-mails en memo's waarover in de berichtgeving wordt gesproken zijn de gemeente Lopik niet bekend. Voor zover ons bekend zijn deze door de wederpartij ook niet ingebracht in eerdere procedures. Wij hebben de advocaat van de wederpartij verzocht deze aan ons te overleggen ter kennisname en onderzoek.'
Uit anonieme e-mails blijkt dat diverse (oud-)medewerkers van de gemeente op de hoogte zouden zijn geweest van de acties tegen Wilfred. De gemeente Lopik noemt deze aantijgingen aan het adres van de genoemde bestuurders en medewerkers 'zeer ernstig' en zegt dat het 'daarom verdere juridische stappen overweegt'.
LEES OOK: