Slapende trucker overleeft brandstichting maar nét: 'Het is een wonder dat hij er nog is'

De chauffeur lag te slapen in de brandende truck
De chauffeur lag te slapen in de brandende truck © Persbureau Heitink
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 14 jaar geëist voor het in brand steken van een vrachtwagen in Doesburg. Daarbij raakte de vrachtwagenchauffeur, die in de cabine lag te slapen, zo zwaar gewond dat hij voor het leven getekend en beperkt is. 'Als je de beelden ziet, is het een wonder dat hij er nog is.'
Woensdag eiste OM celstraffen van 10 en 12 jaar tegen een Delftenaar en Hagenaar, meldt Omroep Gelderland. Zij worden gezien als de feitelijke brandstichters. Op camerabeelden is te zien hoe zij de vrachtwagen met benzine besprenkelen en daarna in brand steken.
Justitie eiste dinsdag al een celstraf van 14 jaar tegen een 53-jarige Hagenaar en 12 jaar tegen een man uit Dordrecht. Zij worden verdacht van poging tot moord in vereniging en opzettelijke brandstichting. De Hagenaar zou daarbij opdrachtgever zijn, de 45-jarige man uit Dordrecht de tussenpersoon. De man uit Den Haag zou met de brand een concurrerend transportbedrijf een slag hebben willen toebrengen.

'Vechten voor je leven'

De officier van justitie noemde de brand in augustus 2020 een schokkende gebeurtenis, die diep heeft ingegrepen in het leven van het slachtoffer. 'Zo ga je slapen in je cabine, zo word je wakker in een vuurzee en moet je vechten voor je leven.'
Slapende trucker overleeft brandstichting maar nét
De twee brandstichters zouden de benzine hebben gekregen van de man uit Dordrecht, in opdracht van de 53-jarige Hagenaar. Hij zou hen ook opdracht hebben gegeven een foto van de brandende vrachtwagen te maken. Die foto is inderdaad gevonden op de telefoon van de man uit Dordrecht.

Schadevergoeding van 200.000 euro

Volgens de officier van justitie is het leven van de vrachtwagenchauffeur voorgoed veranderd. Hij is voor veel zaken afhankelijk van anderen en heeft veel pijn. Ze eiste dan ook toewijzing van de schadevordering van het slachtoffer van 200.000 euro, en van affectie- en of schokschade van zijn naasten.
De rechter doet in mei uitspraak.