Flitsbezorger Flink in Gouda mag van rechter niet open

Een zogenoemde darkstore van Flink
Een zogenoemde darkstore van Flink © ANP
GOUDA - Flitsbezorger Flink in Gouda mag voorlopig niet open. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank bepaald. Volgens de rechter is niet gebleken dat de bezorgdienst in een financiële noodsituatie terecht komt als die vestiging gesloten blijft.
Flink wilde de Goudse vestiging eind februari al in gebruik nemen, maar het college van burgemeester en wethouders stak daar een stokje voor. Volgens het college zijn de activiteiten van de flitsbezorger in strijd met het bestemmingsplan en passen ze niet in het voorbereidingsbesluit 'Darkstores met flitsbezorging', dat kortgeleden door de gemeenteraad is aangenomen.
Flink stapte naar de rechter om dat ongedaan te krijgen. Maar omdat er volgens de rechter dus geen spoedeisend belang is, komt er geen voorlopige voorziening en blijft het pand aan de Nieuwehaven in Gouda gesloten.
Het pand van Flink aan de Nieuwehaven in Gouda
Het pand van Flink aan de Nieuwehaven in Gouda © Omroep West

Strijd nog niet gestreden

De voorzieningenrechter vindt het standpunt van het college dat een flitsbezorgdienst niet valt onder 'detailhandel' en daarom in strijd is met het bestemmingsplan niet onrechtmatig. Ook volgens het Voorbereidingsbesluit mag het pand niet worden gebruikt als flitsbezorgsupermarkt.
Een darkstore is een winkel die zich uitsluitend richt op online bestellingen. Klanten hoeven er niet te komen, daarom zijn de grote etalageruiten vaak afgeplakt. Een darkstore is te vergelijken met een kleine distributielocatie waaruit bezorgers richting de klant vertrekken. Flitsbezorgers maken graag gebruik van locaties in het centrum, zodat ze snel kunnen bezorgen.
De strijd om de komst van Flink naar Gouda is hiermee nog niet gestreden. De gemeente moet nog een besluit nemen over het bezwaarschrift van Flink tegen het feit dat de flitsdienst volgens de gemeente niet past binnen het bestemmingsplan. Tot die tijd moet de vestiging gesloten blijven.

Gesprek met gemeente

Flink laat in een reactie weten door de gemeente te zijn uitgenodigd voor een nader gesprek over flitsbezorging in Gouda. Flink 'stelt dat op prijs en gaat daar graag op in'. Het is de bedoeling dat dit gesprek op korte termijn plaatsvindt. Daarna zal de flitsbezorger vervolgstappen bepalen.