Leiden vangt honderd asielzoekers uit Ter Apel op in sporthal

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Sleutelstad
LEIDEN - De 3 Octoberhal in Leiden wordt zo snel mogelijk ingericht als opvanglocatie voor asielzoekers. Het gaat om maximaal honderd mensen waarvan de eersten al in de loop van deze week aankomen. Het gaat niet om Oekraïners maar om andere vluchtelingen die nog geen verblijfsstatus hebben en een asielprocedure in zullen gaan.
'De grote toestroom van mensen heeft tot gevolg dat er in de reguliere opvanglocaties geen ruimte meer is', schrijft de gemeente in een brief aan omwonenden van de sporthal. 'De omstandigheden in die locaties zijn nu zo dat er zelfs geen tijdelijke bedden meer bijgeplaatst kunnen worden. Daarom moeten er op korte termijn tijdelijk tweeduizend opvangplekken worden gevonden in Nederland', meldt mediapartner Sleutelstad.
De gemeente stelt de 3 Octoberhal voor maximaal een maand beschikbaar aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de hal worden voorzieningen geplaatst om te overnachten en de vluchtelingen van maaltijden te voorzien. Om overlast te voorkomen, worden er hekken rond de hal gezet en is er beveiliging die dag en nacht aanwezig is.

Medewerkers van COA in hal aanwezig

De komende maand zijn er ook medewerkers van het COA en het Rode Kruis in de hal aanwezig om mensen te begeleiden, meldt de gemeente. 'De vluchtelingen zijn vrij om de hal te verlaten. Er geldt wel een dagelijkse meldplicht op bepaalde momenten.' De (sport)verenigingen die gebruik maken van de 3 Octoberhal hebben te horen gekregen dat ze uit moeten wijken naar andere locaties.
Na 5 mei worden deze vluchtelingen door het COA op andere locaties ondergebracht waar zij langer kunnen verblijven. 'We hebben het COA een locatie in Leiden aangeboden, maar daar moeten eerst nog dingen bekeken worden, zoals wanneer ze erin zouden kunnen', zei burgemeester Lenferink maandag. Om welk gebouw het gaat, wil Lenferink nog niet zeggen.

Syrische vluchtelingen

Het is niet de eerste keer dat de 3 Octoberhal wordt ingezet voor de opvang van asielzoekers. In 2015 is de hal gebruikt om Syrische vluchtelingen op te vangen en recent verbleven in de hal een aantal dagen Oekraïense vluchtelingen.