Verdachte moord Esmee voor het eerst voor rechter: 'Verwacht niet dat hij veel zal zeggen'

Bloemen, knuffels en kaarsjes op de plek waar Esmee werd gevonden
Bloemen, knuffels en kaarsjes op de plek waar Esmee werd gevonden © John van der Tol
LEIDEN - In de rechtbank is vrijdag de eerste inleidende zitting tegen de verdachte van de moord op de 14-jarige Esmee. Het meisje uit Hazerswoude-Rijndijk zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn gewurgd door haar turnleraar, de 32-jarige Olivier van de G. uit Leiden. Hij wordt verdacht van moord of doodslag, ontucht en van het wegmaken van het lichaam van de tiener.
Esmee werd in de ochtend van afgelopen oudjaarsdag gevonden door een voorbijganger aan de Melchior Treublaan in Leiden. Haar lichaam was tegen een boom gezet. Het OM gaat ervan uit dat het meisje om het leven is gebracht door Van de G., 's avonds in zijn flat, en dat hij haar daarna op haar fiets heeft vervoerd. De fiets heeft hij gedumpt in Leiden-Noord.
Esmee met haar paard
Esmee met haar paard © Instagram
De dood van de puber veroorzaakte een schok in Leiden en Hazerswoude. Haar uitvaart trok veel belangstelling. Verdachte Van de G. zal volgens zijn advocaat Job Knoester vrijdag aanwezig zijn bij de zitting, maar of hij al veel zal zeggen is nog de vraag. 'Ik verwacht niet dat hij veel zal zeggen, al ligt dat ook aan de vragen die de rechter hem zal stellen', zo zei Knoester vorige week.

Volledig meewerken

De Haagse advocaat benadrukt dat Van de G. volledig meewerkt aan het onderzoek. Of dat betekent dat hij een bekennende verklaring heeft afgelegd wil Knoester niet zeggen. De familie van Esmee komt ook naar de eerste zitting.
© John van der Tol
De pro forma-zaak begint om 12.00 uur en is te volgen via het twitteraccount van Omroep West-verslaggever Monica Overdijkink.