Den Haag wil invoering landelijke 'pauzeknop' om schuldeisers op afstand te houden

Een verkeersboete van het CJIB
Een verkeersboete van het CJIB © ANP
DEN HAAG - Mensen die schulden hebben moeten de mogelijkheid krijgen om schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus tijdelijk op afstand te houden met een zogenoemde schuldpauzeknop. Daarvoor pleiten de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet), de koepelorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, donderdag bij minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Armoedebeleid. De pauzeknop moet alleen kunnen worden ingedrukt door mensen die zich met schulden bekendmaken bij hun gemeente.
Eerder experimenteerden Den Haag, Amsterdam en Eindhoven al met De Rode Knop, waardoor organisaties als het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) weten dat het betalen van schulden even niet lukt. In Den Haag deden 33 inwoners en schuldeisers mee aan een praktijktoets van De Rode Knop. Zij waren volgens de gemeente tevreden, waarna de wens ontstond om dit beleid verder uit te werken en ook landelijk toegankelijk te maken.
'Als mensen zich melden voor schuldhulpverlening is de stress vaak groot', zegt wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) tegenover Den Haag FM, mediapartner van Omroep West. 'Ze worden door allerlei schuldeisers aangeschreven en voelen zich onder grote druk staan. Zolang er geen schuldenrust is, is het lastig om het goede gesprek te voeren. Er is eenvoudigweg geen ruimte om orde op zaken te stellen. De schuldpauzeknop gaat hier een bijdrage aan leveren.'

Eerder vragen om hulp

Volgens de gemeenten, de NVVK en het CJIB moet er nu zo snel mogelijk een landelijke schuldpauzeknop komen, waaraan zoveel mogelijk organisaties meewerken. Want als het mogelijk is om 'schuldenrust' te krijgen, zullen mensen met schulden in hun ogen eerder vragen om hulp.
Dat maakt de hulpverlening makkelijker en schuldeisers maken bovendien geen kosten die niet kunnen worden verhaald. De initiatiefnemers hopen dat het indrukken van de zogeheten schuldpauzeknop eind dit jaar mogelijk is.