Haagse Koningskermis na twee jaar weer van start, opnieuw met preventief fouilleren

Kermis op het Malieveld
Kermis op het Malieveld © Richard Mulder
DEN HAAG - Anderhalf jaar na de laatste editie staat de Haagse Koningskermis dit jaar weer in vol ornaat op het Malieveld. Kermisexploitanten staat te popelen om weer aan de slag te gaan. Net als tijdens de vorige editie in het najaar van 2020 wordt er ook dit jaar preventief gefouilleerd bij de ingang.
Voor kermisexploitant Hans van Tol zijn het twee zware jaren geweest, geeft hij zelf toe. 'Zoals alle andere bedrijven hebben wij ook steun gehad, maar dat dekt niet de lading. We zijn blij dat we weer kunnen ondernemen.' Hij zegt flink wat bezoekers op de kermis te verwachten: 'De vooruitzichten zijn goed. De laatste maand zien we dat er veel mensen naar de kermis gaan, dus we hopen dat dat hier ook gebeurt.'
Volgens Van Tol heeft de kermis de afgelopen jaren een flinke sprong vooruit gemaakt. 'Als je het een top tien mag noemen, hoort de Haagse Koningskermis daarbij. Ik weet zeker dat dit verreweg de allermooiste koningskermis van Nederland is', zegt hij vol trots.

Preventief fouilleren

Maar onder al het plezier en gezelligheid kent de kermis ook een minder gezellige kant. Dit jaar wordt er, net als tijdens de editie van 2020, preventief gefouilleerd op wapens. Dat gebeurt op verzoek van de politie, maar de kermis neemt de verantwoordelijkheid voor het fouilleren zelf in hand.
Sebastiaan Vonk, organisator achter de kermis, legt uit waarom het fouilleren volgens hem nodig is. 'In 2020 hebben we het ook gedaan. Daaruit is helaas naar voren gekomen dat mensen toch veel materialen meenemen die op een kermis niet gewenst zijn. Er gebeurt eigenlijk nooit wat, maar je moet het wel zien te voorkomen. Vandaar dat we zeggen dat we op voorhand proberen alles eruit te krijgen, zodat het binnen de hekken veilig blijft.' In 2020 vond er één incident plaats waarbij de politie zich genoodzaakt zag om een waarschuwingsschot te lossen.

'Schrikbarend veel' wapens aangetroffen in 2020

In 2020 werden volgens Vonk 'schrikbarend veel' wapens aangetroffen onder de kermisgangers. Dat bevestigt ook politiecommandant Frank Rietveld van de eenheid Den Haag. 'We schrokken ervan dat de oogst zo groot was. De kermis is een familieuitje en dat moet het ook blijven. Wij willen geen jongeren met messen, zeker niet op de kermis. Vandaar dat wij toen en nu hebben geadviseerd om te fouilleren.'
Volgens Vonk is het 'een stukje afspiegeling van de maatschappij dat mensen wapens bij zich hebben.' Maar het preventief fouilleren hoeft wat hem betreft de pret op de kermis niet te drukken. 'De kermis is nog steeds ontzettend leuk!'
De aangetroffen steekwapens en drugs op de Haagse kermis
De aangetroffen steekwapens en drugs op de Haagse kermis © Politie

Weinig bezwaren

Onder de bezoekers lijkt het fouilleren nog tot weinig bezwaren te leiden. De meesten zijn juist zeer positief over de extra veiligheidsmaatregel. 'Het is niet fijn dat het even voor wat oponthoud zorgt, maar het geeft wel een veilig gevoel', zegt een bezoeker. 'Ik wil ook dat mijn zoontje naar de kermis kan gaan zonder zich zorgen te maken om messen', zegt een ander.
Antoinette Arjaans heeft een kraam op de kermis. Ook zij heeft geen bezwaren tegen het preventief fouilleren. 'Ik vind het perfect. Het geeft een heel veilig gevoel. Niet alleen voor ons, maar ook voor de mensen die met de kinderen naar de kermis komen. Het is jammer dat het nodig is, maar we leven nou eenmaal in een tijd dat dat zo is.'
Haagse kermis wil messen en andere wapens buiten de hekken houden

Nog geen excessen

Het fouilleren begint vanaf 18.00 uur. Dat is volgens Rietveld 'proportioneel'. Dat gebeurt hoofdzakelijk door de beveiligers van de kermis. 'Bij excessen grijpt de politie in', legt hij uit.
Op vrijdagmiddag lijkt er nog geen sprake te zijn van die excessen. De oogst bestaat op dat moment uit twee stanleymessen, in beslaggenomen van een stukadoor die na zijn werk nog even van de kermis wilde genieten. 'Hij had geen kwade bedoelingen. We nemen ze tijdelijk in beslag, en dan kan hij morgen gewoon weer door met stukadoren', zegt Vonk.