Gouda viert 750 jaar stadsrechten: koning trapt jubileumjaar officieel af

GOUDA - Koning Willem-Alexander heeft dinsdag de dubbelexpositie 'Beleef het wonder van Gouda' geopend. Het is het startsein van een half jaar vol feesten en evenementen om de 750ste stadsverjaardag te vieren.
Kijk hier de volledige uitzending van Gouda 750 jaar terug:
Gouda viert 750 jaar stadsrechten: koning trapt jubileumjaar officieel af
De koning kwam om 14.00 uur aan bij de Sint-Janskerk. In de kerk spraken burgemeester Pieter Verhoeve, Femke Haijtema (directeur Museum Gouda), Bastiaan Rijpkema (bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid) en de Goudse Manal Moussane (jongerenvertegenwoordiger VN Mensenrechten) over verdraagzaamheid en veelkleurigheid.
Tussendoor was er muziek van (oud-)Gouwenaars Maaike Ouboter, trombonist Pelle van Esch en Jala & James Heywood. Stadsorganist Gerben Budding speelt op het orgel en het Jeugdtheaterhuis verzorgt een aantal optredens.
Voor de tentoonstelling is de protestantse kerk teruggebracht naar de katholieke staat uit de zestiende eeuw
Voor de tentoonstelling is de protestantse kerk teruggebracht naar de katholieke staat uit de zestiende eeuw © ANP
Na de opening van de expositie 'Beleef het Wonder van Gouda' werden nog enkele van de beroemde glas in lood ramen bekeken, waaronder het door Goudse kinderen gemaakte toekomstglas. Vervolgens ging het gezelschap naar de Markt, voor een rondje langs de 'Goudse iconen'. Dat zijn vijftig betonnen replica's van de Kaasboerin van Ineke van Dijk. Die zijn door 300 mensen versierd, van kunstenaars tot sporters, van raadsleden tot skaters.
De koning sprak met enkele makers, zoals de Nina van Brownies & Downies, de senioren van verzorgingshuis De Hanepraij en de kunstenaressen uit zusterstad Solingen. Na een kort verpozen in het stadhuis en gesprekken met enkele Gouwenaars verliet koning Willem-Alexander rond 15.30 uur de stad.
Koning Willem-Alexander loopt over de Markt van de Sint-Janskerk naar het stadhuis
Koning Willem-Alexander loopt over de Markt van de Sint-Janskerk naar het stadhuis © ANP