Informateurs Leiden adviseren coalitie met GroenLinks, D66, PvdA en CDA

Het stadhuis van Leiden
Het stadhuis van Leiden © ANP
LEIDEN - Een samenwerking tussen huidige coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de PvdA, aangevuld met het CDA: dat is het advies van het informateurstrio in Leiden. De informateurs vinden dat deze combinatie recht doet aan de verkiezingsuitslag en de inhoudelijke verbreding biedt die gezocht wordt.
Het informateurstrio bestaande uit Rob van Lint en Yvonne van Delft van GroenLinks en oud-raadslid Mart Keuning van de ChristenUnie kwam vandaag met een eindrapport naar buiten. 'De huidige coalitie kan op een kleine meerderheid rekenen en daarom denken we dat het verstandig is om iets te verbreden. CDA ligt daar het meest dichtbij', vertelt wethouder Yvonne van Delft in het programma West komt Thuis op Radio West.
Maar D66 ziet dat eigenlijk niet zitten. De partij wil het CDA eigenlijk inruilen voor de VVD. De informateurs doen daarom een stevig appèl op D66 om die gesprekken toch aan te gaan. D66-lijsttrekker Fleur Spijker heeft volgens mediapartner Sleutelstad laten weten gehoor te zullen geven aan die oproep. 'Onze opdrachtgever GroenLinks is tevreden met het rapport. Ook de andere partijen willen wel aan de gang ermee', aldus Van Delft.

Alternatieve coalities

Hoeveel wethouders er komen? 'Daar kan ik nog niks over zeggen. Vanaf komende week gaan we in gesprek over de formatie. Eind mei zal het bekend zijn', zegt Van Delft, die zelf hoopt opnieuw wethouder te worden. De partijen zullen over verschillende onderwerpen in gesprek gaan. 'Over duurzaamheid zullen afspraken worden gemaakt, woningbouwopgave is belangrijk en ook zullen de partijen over de financiële situatie spreken. En het herstel na corona.'
Er worden in het rapport nog twee alternatieve coalities voorgesteld. Als de huidige coalitiepartijen er niet uitkomen met het CDA, wordt verder gesproken met de VVD. Als ook dat niet lukt, kan er nog geprobeerd worden een coalitie zonder D66 te vormen: die zou dan bestaan uit GroenLinks, PvdA, VVD en CDA.