Elf jaar na schietdrama Ridderhof: 'Die angst in mijn lichaam vergeet ik nooit meer'

Het gedenkmonument ligt vlak naast winkelcentrum De Ridderhof
Het gedenkmonument ligt vlak naast winkelcentrum De Ridderhof © MediaTV
ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn heeft klokslag 12.00 uur de slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof herdacht. Bij de gedenkplek hebben enkele tientallen mensen bloemen neergelegd. Het is zaterdag exact elf jaar geleden dat Tristan van der Vlis zijn wapens leegschoot.
Bij het herdenkingmonument staat zaterdag om 12.00 uur een grote groep mensen, sommige van hen leggen bloemen neer. Ook Gert Lankhaar staat even stil bij het monument. Hij was op 9 april 2011 in de Ridderhof en zag alles gebeuren. 'De beelden van een vrouw die in haar nek wordt geschoten en voor je neervalt, dat vergeet je nooit meer', zegt hij geëmotioneerd. 'En de angst die ik toen in mijn lichaam had, die vergeet ik ook nooit meer.'
Ook Addie van Harskamp is bij de herdenking aanwezig. Zij was tijdens het schietincident niet in het winkelcentrum, maar de gebeurtenis heeft toch een grote impact op haar gehad. 'De afgelopen jaren had ik niet de moed om naar de herdenking toe te komen. Maar dit is de laatste keer, dus nu moest ik wel van mijzelf', vertelt zij. 'Het is echt een dag die in mijn geheugen gegrift staat.'
11 jaar na bloedbad staat Alphen stil bij schietdrama winkelcentrum Ridderhof
In 2011, ook toen viel 9 april op een zaterdag, trekt de 24-jarige Tristan van der Vlis om 12.08 uur zwaarbewapend vanaf het parkeerterrein aan het Carmenplein het Alphense winkelcentrum in, waar hij meer dan honderd kogels afvuurt. Tristan heeft dan al zijn eerste slachtoffer gemaakt: Nadim Youssef (42). De vanuit Syrië gevluchte oppositieleider is de eerste die Van der Vlis tegenkomt zodra hij zijn auto uitstapt.
Op het moment van het Ridderhofdrama zijn enkele honderden mensen in het overdekte winkelcentrum
Op het moment van het Ridderhofdrama zijn enkele honderden mensen in het overdekte winkelcentrum © ANP
Bij drogist Kruidvat loopt Tristan van der Vlis daadwerkelijk De Ridderhof binnen. De Alphenaar schiet in de richting van kledingwinkel Hans Textiel. Het echtpaar Michael (49) en Constanze Boezaard (45) wordt geraakt en overlijdt. Aan de overkant bij viswinkel Topvis maakt een man in een scootmobiel, Frans Deutekom (80), geen schijn van kans.
Al schietend loopt Tristan verder De Ridderhof in. Mensen vluchten winkels in of worden naar binnen getrokken. Sommigen net op tijd, anderen net te laat. De 91-jarige Ali van Doorn zit in een scootmobiel, is op dat moment in een schoenenwinkel, en sterft. Op ongeveer dezelfde plek schiet hij Margriet ter Haar dood. De 68-jarige eigenaresse van Square Mode moet een poging om Van der Vlis af te stoppen met haar leven bekopen.
Huilende mensen en een bloemenzee, in 2011, voor de winkel van Margriet ter Haar
Huilende mensen en een bloemenzee, in 2011, voor de winkel van Margriet ter Haar © ANP
Zestien mensen in het winkelcentrum raken gewond door kogels, tientallen anderen lopen verwondingen op door rondvliegend glas of doordat ze struikelen tijdens hun vlucht. Aan het eind van zijn dodelijke tocht schiet Van der Vlis zichzelf bij de kassa's van supermarkt Albert Heijn met één schot door het hoofd, zo'n drie minuten nadat hij zijn eerste slachtoffer maakt.

Laatste keer

Zoals ieder jaar werden op 9 april omstreeks het middaguur bloemen neergelegd bij het Ridderhofmonument. Dat was dit jaar niet anders, al was dat wel voor het laatst. Het 'twaalf uur-moment' wordt niet langer georganiseerd. Eigenlijk was de Raad van Kerken, de jaarlijkse initiatiefnemer, van plan om na tien jaar te stoppen met het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst. Maar omdat er in 2021 door de coronabeperkingen alleen een sobere plechtigheid kon worden gehouden, was er zaterdag nog één keer een samenkomst.