Molen 't Slot in Gouda doet mee aan recordpoging: '809 molens tegelijkertijd'

Molen 't Slot in Gouda deed ook mee aan de recordpoging
Molen 't Slot in Gouda deed ook mee aan de recordpoging © Omroep West
GOUDA - Ondanks het wisselvallige weer stonden er zaterdagochtend twee fanatieke molenaars klaar bij molen 't Slot in Gouda voor een recordpoging 'molens laten draaien'. In heel Nederland werd geprobeerd om zoveel mogelijk molenwieken rond te draaien. De molenaars doen dit niet alleen om een eervolle vermelding te bemachtigen: met de recordpoging wordt ook het 50-jarig jubileum van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars gevierd. En nog belangrijker: nieuwe molenaars gezocht om de toekomst van de molens veilig te stellen. 'Want een molen moet blijven draaien.'
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars werd in 1972 opgezet door een kleine groep enthousiaste molenliefhebbers in café-restaurant 't Karrewiel in Leiden. Door de vereniging werden, en worden nog steeds, opleidingen georganiseerd voor vrijwillige molenaars. Vijftig jaar later is het gilde uitgegroeid tot een vereniging met 2600 leden, waaronder gediplomeerde molenaars, molenaars-in-opleiding, molengidsen en jeugdleden.
'Hoog tijd voor een feestje dus', zegt Hans Wolff, vrijwillige molenaar bij molen 't Slot in Gouda. Het jubileum wordt dan ook groots gevierd door zaterdag een recordpoging te doen om zoveel mogelijk molens laten draaien. 'In heel Nederland draaiden vandaag 809 molens tegelijkertijd een heel uur lang', zegt de vrijwillige molenaar. Ook in onze regio deden molenaars enthousiast mee. In Zuid-Holland draaiden 99 molens mee, waaronder molen 't Slot in Gouda. 'Overigens deden er ook nog een aantal molens in het buitenland mee met de recordpoging', voegt Wolff toe.

Nieuwe jonge molenaars gezocht

'Want de molen draait, je hebt de wind, je bent buiten en je maakt gratis gebruik van de energie in de natuur. En je zorgt dat zo'n machtige machine aan het draaien komt', vertelt Wolff gepassioneerd over het vak van de molenaar.
Molen 't Slot in Gouda doet mee aan recordpoging: '809 molens tegelijkertijd en een uur lang'
Maar deze actie wordt niet alleen georganiseerd om de vijftigste verjaardag van het Gilde van Vrijwillige Molenaars te vieren. Ook worden nieuwe molenaars enthousiast gemaakt voor het ambacht. 'Je ziet dat de huidige vrijwilligers toch vaak 60 jaar en ouder zijn. Nu zijn er dus nog genoeg molenaars, maar op een gegeven moment gaan zij dood. En als er dan geen nieuwe, en vooral jonge, aanwas is, dan komen de molens stil te staan', legt Wolff uit.

'Een mooi resultaat'

Volgens de vrijwillige molenaar is het heel belangrijk dat de molens in beweging blijven. 'Een molen moet draaien. Een molen die stilstaat, gaat verpieteren. Het mechanisme gaat dan kuren vertonen en onderdelen raken dan los', zegt Wolff ernstig. 'Nee, een molen moet gewoon blijven draaien.'
Nadat molen 't Slot in Gouda een uur heeft gedraaid, hebben de molenaars een record te pakken. Helaas is er alleen geen sprake van een officieel record, omdat het gilde afzag van een aanmelding bij het Guinness Book of Records. Volgend jaar willen de molenaars wel een officiële poging wagen. 'Een mooi resultaat dat zoveel molens tegelijkertijd hebben gedraaid, maar hopelijk levert het nog ook nieuwe enthousiaste molenaars op', voegt Wolff toe.